Προκλήσεις χωρίς τέλος από Ντονμέζ: Έκανε γεώτρηση ο Πορθητής και ετοιμάζεται για νέα

Ο Τούρκος Υπουργός Φατίχ Ντονμέζ. Photo via Twitter, @fatih_donmez




Στα 3.000 μέτρα βρίσκεται η γεώτρηση του Πορθητή (Φατίχ), δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο Finiki 1. Ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Γιαβούζ, ξεκινά την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των χωρών των G20, o Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής) συνεχίζει τη γεώτρησή του στο Finike 1, αναφέροντας ότι το βάθος του νερού εκεί είναι 2300 μέτρα περίπου. “Αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες (μέτρα). Στόχος είναι να φτάσει 5 με 5,500 χιλιάδες μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. Έχουμε περίπου 100-120 μέρες δουλειάς. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας”, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι από την αρχή λένε πως δεν υπάρχει εγγύηση για τίποτα. “Χωρίς να κάνουμε γεώτρηση δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε τ υπάρχει. Διατηρούμε την ελπίδα μας ασφαλώς κι εκεί. Αυτοί που προσπαθούν να πετάξουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της ανατολική Μεσογείου, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν”, είπε ο Φατίχ Ντονμέζ. Ανέφερε περαιτέρω ότι θα στηρίξουν τα δικαιώματα των Τ/κ στην Κύπρο μέχρι τέλους και στηρίζουν τον ίσο διαμοιρασμό.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν όλες τις εργασίες τους με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουν και από δω και πέρα με αποφασιστικότητα. “Και το δεύτερο μας πλοίο είναι έτοιμο σχεδόν. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισή τους στο ναυπηγείο. Θα το αποχαιρετήσουμε την Πέμπτη. Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην περιοχή που η ‘τδβκ’ μας έχει αδειοδοτήσει”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι για τη διακρίβωση αυτών των περιοχών έχουν γίνει λεπτομερείς εργασίες, προσθέτοντας ότι είναι μια καθαρά τεχνολογική επιχείρηση. Επανέλαβε ότι τα δύο αυτά γεωτρύπανα είναι από τα 15-16 στον κόσμο που έχουν αυτές τις ιδιότητες και ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε μεγάλο βαθμό από ντόπιο προσωπικό και όσο προχωρούν το ντόπιο προσωπικό αυξάνεται.

Τέλος, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι αυτή τη στιγμή το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός βρίσκεται νοτίως του νησιού συνεχίζοντας τις έρευνές του. Για το Ορούτζ Ρέις που το έχουν ενοικιάσει ανέφερε ότι εργάστηκε για κάποιο διάστημα στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα διεξάγει έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά.

«Μάχη» στους κόλπους της ΕΕ

Την ίδια ώρα η Κύπρος και η Ελλάδα αναζητούν συμμάχους στην προσπάθειά τους να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

      • Σύμφωνα με το Reuters το ανακοινωθέν θα προβλέπει μόνο μια προειδοποίηση προς την Άγκυρα καθώς όπως επισημαίνεται «Ελλάδα και Κύπρος λένε ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν κυρώσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να κινείται για την ώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η διατύπωση που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο της απόφασης είναι ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ η Άγκυρα θα καλείται να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις».

Η Βρετανία, φέρεται παρασκηνιακά να συναινεί σε μία φραστική κλιμάκωση, προωθώντας, όμως, την άποψη να μην παρθούν «κανενός είδους κυρώσεις», με τη στήριξη σε αυτήν τη θέση από Βουλγαρία και Ουγγαρία. Υπεθυμίζεται ότι η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι «έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής».

Όπως μεταδίδει το Open TV, το γεωτρύπανο βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 4 Μαΐου, κάτι το οποίο δείχνει ότι θα προχωρήσουν οι εργασίες και οι γεωτρήσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Κονιδάρη, Αντιναύαρχο Ε.Α., «45 χρόνια μετά την στρατιωτική εισβολή γίνεται μια εισβολή για να κατακτηθεί ενεργειακός πλούτος της Κύπρου, σε μια θαλάσσια ζώνη όπου η Κύπρος έχει κυριαρχικά δικαιώματα» και αυτό είναι ανησυχητικό. Η Τουρκία, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά «παίζει σε πολλά ταμπλό» και μια τέτοια επένδυση «δεν μπορει να είναι για το θεαθήναι».

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Η Ε.Ε. αναμένεται να εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την επίθεση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: