Πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας μέσα στο επόμενο δίμηνο υποσχέθηκε ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για αλλαγές στο σύστημα υγείας. EPA, CHRIS KLEPONIS, POOL




Σε μία αποκλειστική συνέντευξή του στο ABC News, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην δημοσιοποίηση ενός “εξαιρετικού” προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ο ίδιος τόνισε ότι η προσφορά των υπηρεσιών υγείας θα είναι μία προτεραιότητα για την προεκλογική εκστρατεία της επανεκλογής του το 2020.

“Είμαστε σχεδόν έτοιμοι με τις υπηρεσίες υγείας. Οι υπηρεσίες υγείας είναι μια καταστροφή…” δήλωσε ο Τραμπ στον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC News, αναφερόμενος την αποτυχημένη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν την εφαρμογή του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που είχε προωθήσει ο πρόεδρος Ομπάμα (Obamacare).

Την προσπάθεια αυτή των Ρεπουμπλικάνων είχε καταψηφίσει ο βετεράνος Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν, που συνεχίζει να προκαλεί εκνευρισμό στον πρόεδρο Τραμπ, ακόμη και μετά τον θάνατό του.

“Εάν κερδίσουμε πίσω την Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχουμε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Έχουμε ήδη την αρχή του προγράμματος αυτού, αλλά θα έχει κατά πολύ λιγότερο οικονομικό κόστος από το Obamacare,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει εδώ και καιρό υποσχεθεί την μείωση του οικονομικού κόστους για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ώστε να είναι δυνατή η παροχή κάλυψης σε όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικανούς, ενώ διατηρούνται ακόμη σε ισχύ βασικές προβλέψεις του Obamacare, όπως οι καλύψεις όσων είχαν ένα προϋπάρχον πλαίσιο υγειονομικής ασφάλισης.

Όταν ο πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με το νέο πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει αλλαγές “σε περίπου δύο μήνες. Ίσως και σε λιγότερο χρονικό διάστημα.”

Από την άλλη μεριά, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι απέχουν ουσιαστικά, από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, υπό τη μορφή νομοσχεδίου.

Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η αμερικανική κυβέρνηση οργανώνει ένα πλαίσιο “των βασικών αρχών” που περιγράφουν το όραμα του προέδρου Τραμπ και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση ενός μελλοντικού νομοσχεδίου.

Η όλη διαδικασία εξελίσσεται υπό τον ηγετικό ρόλο του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής, το οποίο μεταξύ άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών λαμβάνει στοιχεία από το υπουργείο Υγείας κι Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Ένα προσχέδιο αρχών έχει μοιραστεί μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.

Ο ίδιος αξιωματούχος δεν μπόρεσε να δημοσιοποιήσει ένα χρονοδιάγραμμα για την δημοσιοποίηση της αναφερόμενης πρωτοβουλίας, καθώς η όλη διαδικασία βρίσκεται στα πρώτα στάδια.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι βασικές αρχές του προσχεδίου κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με προηγούμενες προτάσεις που έχει υποστηρίξει ο Λευκός Οίκος που οδήγησαν σε αποτυχημένες προσπάθειες για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

Έτσι, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται: το οικονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό, το οικονομικό ύψος των ασφαλίστρων, αλλά και η προστασία των παροχών που ήδη χορηγούνται.

Ο πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε το όραμά του το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου οι Ρεπουμπλικάνοι να το εντάξουν στον προεκλογικό τους αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020, αλλά και για να ψηφίσουν τις αλλαγές μετά τις εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί πως σύμφωνα με την προσωπική του αντίληψη, οι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν τον Λευκό Οίκο, την Γερουσία, ενώ θα ξανακερδίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την άλλη μεριά, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων άσκησε χθες κριτική στον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με την εξαγγελία του για τις υπηρεσίες υγείας.

“Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ήδη ακριβώς τι σημαίνουν τα προγράμματα υγείας του προέδρου Τραμπ για τις ζωές τους: υψηλότερα κόστη, επιδείνωση του χαρακτήρα των καλύψεων, επιδείνωση των καλύψεων για τους μακροχρόνια πάσχοντες,” δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, η Πελόζι.

“Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκινήσει μία επίθεση κατά του συστήματος υγείας από την αρχή, και συνεχίζει να διατάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης να ζητάει από τα δικαστήρια την ακύρωση των παροχών για τους μακροχρόνια πάσχοντες, αλλά και για την κατάργηση κάθε άλλης προστασίας που εγγυάται ένα βιώσιμο πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τις αμερικανικές οικογένειες.

Από την πρώτη ημέρα, η κυβέρνηση Τραμπ έχει εργαστεί ασταμάτητα για να σπρώξει τις οικογένειες σε καταστροφικά σχέδια μέσω της αύξησης του κόστους των υπηρεσιών υγείας, αλλά και να διατηρήσουν τις παροχές τους,” τόνισε ίδια.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πιθανή σύντομη συνομιλία Πούτιν-Τραμπ στην Οζάκα και όχι συνάντηση, λέει το Κρεμλίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: