Πολιτικός «εμφύλιος» στην Αλβανία: Σύγκρουση εκτός ορίων Μέτα και Ράμα για την εξουσία

File Photo: Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης «έστησαν» ένα κλουβί φυλακών με τα πρόσωπα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του δήμαρχου του Ντουρές Βαγκιούς Ντάκο, τους οποίους κατηγορούν για την εξαγορά ψήφων κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στα Τίρανα, Αλβανία. EPA, MALTON DIBRA




Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έδωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα.

Ο κ. Μέτα υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα, 10 Ιουνίου, on camera διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου σε μια κίνηση που, όπως είπε, αποσκοπεί στην εκτόνωση της πολιτική έντασης στη χώρα.

  • Παράλληλα, έκανε και μία εκτενέστατη αναφορά στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.

Σήμερα αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις καθώς θα μιλήσουν τόσο ο Ιλίρ Μέτα όσο και ο Έντι Ράμα. Υπάρχουν σενάρια ότι ο πρόεδρος Μέτα ίσως επιχειρήσει να διαλύσει την Βουλή και να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, με βάση ερμηνεία του Συντάγματος που δεν αποδέχεται η κυβέρνηση.

  • Από την πλευρά του ο κ. Ράμα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία να αποπέμψει τον πρόεδρο, καθώς χρειάζεται το ¼ των βουλευτών για να ξεκινήσει η πρωτοβουλία και 94 ψήφους για να ληφθεί η απόφαση. Ο κ. Ράμα όμως έχει μόνο 74 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πιθανόν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τους υπόλοιπους από την δεξαμενή των περίπου 50 βουλευτών που έχουν σπεύσει να καταλάβουν τις θέσεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης που έχουν παραιτηθεί.

Οι απειλές για Ελλάδα και μειονότητα από τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης εκτροπής στην Αλβανία

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η απόφαση του Προέδρου Μέτα έρχεται μετά από πολύμηνες σφοδρές διαδηλώσεις που έχουν μετατρέψει τους δρόμους της πρωτεύουσας σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση της Αλβανίας συμμετέχει σε αυτές, επιδιώκοντας την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού. Κεντρικό της σύνθημα και επιχείρημα είναι ότι πραγματοποιήθηκε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Μεταξύ άλλων, αφορμή αποτέλεσαν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ του δημάρχου Δυρραχίου- και στενού συνεργάτη του ίδιου του Έντι Ράμα- με υψηλόβαθμο στέλεχος της μαφίας των ναρκωτικών.

  • Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην κίνηση Μέτα με την εκπρόσωπό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελίσα Σπιροπάλι να ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε, δε, τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Κατόπιν τούτου οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες στα Τίρανα με τον Πρόεδρο Μέτα -και όχι μόνο- να εκφράζει ανησυχίες ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Αλβανία να κατρακυλήσει σε κλιμακούμενη κοινωνική ένταση, η οποία μπορεί να επιφέρει ανεξέλεγκτες συνέπειες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Βγήκαν τα μαχαίρια στην Αλβανία: Ο Μέτα δεν έχει θέση στο γραφείο προέδρου, λέει ο Ράμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: