Πολιτικής και ηθικής σημασίας το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, λέει ο Κατρούγκαλος

File Photo: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος . ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Τη θέση ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων που διεκδικεί η Ελλάδα από τη Γερμανία έχει μεγάλη ιστορική, ηθική, πολιτική και νομική σημασία, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ 1.

Σχολιάζοντας τη Ρηματική Διακοίνωση που επέδωσε χθες η Αθήνα στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της οποίας η Ελλάδα ζητεί από τη Γερμανία να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι πρόκειται για μια κίνηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων που έλαβε η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για ανακίνηση του συγκεκριμένου θέματος.

«[Ό]λα τα κόμματα –εκτός από το νεοναζιστικό μόρφωμα– τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ των διεκδικήσεων αυτών και θεωρώ από τα θετικότερα σημεία της πολιτικής μας ζωής ότι στα εθνικά θέματα και σ’ αυτό υπήρξε ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι η Ρηματική Διακοίνωση συνιστά την αυτονόητη διπλωματική κίνηση που επιστεγάζει όλη αυτή την πολιτική πρωτοβουλία.

Ως προς την άρνηση της γερμανικής πλευράς να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των οφειλών, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι αυτή η στάση συνηγορεί υπέρ του ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατά ανοικτό το ζήτημα «και για τη νομική του διάσταση, για να μη φανεί ότι έχουμε παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις μας, αλλά και για τις προφανείς πολιτικές και ηθικές διαστάσεις που έχει το θέμα», όπως ανέφερε.

Αναφορικά με τη χρονική στιγμή επίδοσης της Ρηματικής Διακοίνωσης, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα επέλεξε να ολοκληρωθούν πρώτα οι Ευρωεκλογές «ώστε να μη φανεί ότι θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε σε όρους εκλογικούς ένα θέμα», όπως είπε.

«Δε θελήσαμε να δημιουργήσουμε θέμα για τις ευρωεκλογές απέναντι στη χώρα αυτή, ακριβώς γιατί θέλουμε να είναι πέρα από τις πολιτικές διαφορές και τις συζητήσεις που μπορεί να έχουμε για άλλα θέματα. Εμείς είχαμε υποχρέωση, την απόφαση της Βουλής η οποία, όπως σας είπα ούτως ή άλλως, λήφθηκε με σχεδόν ομοφωνία, να την ολοκληρώσουμε. Και δεν είχαμε άλλη χρονική στιγμή μετά τις ευρωεκλογές», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου με την Τουρκία στο Αιγαίο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι αποτελεί ένα απευκταίο ενδεχόμενο και για τις δύο πλευρές, ωστόσο τόνισε ότι «όσο συσσωρεύεται ένταση, κανείς δε μπορεί ν’ αποκλείσει ένα ατύχημα». «Γι’ αυτό κουβεντιάζουμε με την άλλη πλευρά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για να εκτονωθεί αυτή η συσσωρευμένη ένταση που μαζεύεται όχι με δική μας ευθύνη, λόγω των προκλητικών και μη νόμιμων ενεργειών εκ της τουρκικής πλευράς», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης – Ελλάδα/Αθήνα 05/06/2019 20:29

Βρέχει τροπολογίες στη Βουλή: Καταγγέλλει και αποχωρεί η αντιπολίτευση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: