Ποιοι υπουργοί θα μείνουν έξω από την επόμενη Βουλή: Μια ακτινογραφία των ψηφοδελτίων

FILE PHOTO: Συζήτηση στην Ολομέελια της Βουλής για τη Δικαιοσύνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ, HELLAS JOURNAL

Η μάχη των ψηφοδελτίων εκ των πραγμάτων προηγείται της τελικής μάχης που δίνεται την ημέρα της κάλπης. Σήμερα, 24 ημέρες πριν τις εκλογές, καθώς κλείνουν και ανακοινώνονται σταδιακά τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στις εκλογικές περιφέρειες μπορούν να διατυπωθούν οι πρώτες σχετικά ασφαλείς προβλέψεις και για τη σύνθεση της επόμενης Βουλής.

Είναι σαφές, με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί έως τώρα, ότι η ψαλίδα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν απίθανο να κλείσει και να ανατραπεί η πρώτη θέση.

Ανεξαρτήτως, λοιπόν, της διαφοράς και της αυτοδυναμίας ή μη της ΝΔ, η βασική διαπίστωση είναι ότι η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει περίπου στο μισό. Και από τους 150 βουλευτές (εκλεγμένους και συνεργαζόμενους) που διαθέτει σήμερα το κυβερνών κόμμα οι μισοί δεν θα είναι στα έδρανα της επόμενης Βουλής. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και την αναπόφευκτη ανανέωση των μεγάλων κοινοβουλευτικών ομάδων που κυμαίνεται από 20 εως 40% -κατά περίπτωση- τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι σημερινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα περάσουν το κατώφλι του Κοινοβουλίου στις 17 Ιουλίου δεν θα είναι περισσότεροι από 50.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλά ονόματα πρώτης γραμμής θα μείνουν εκτός. Ο Αλέξης Τσίπρας όπως δείχνει και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα επιχειρήσει μια σύνθεση του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της κεντροαριστεράς αλλά και παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα κληθούν να συμμετάσχουν στον νέο, μετεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «μητέρες» των μαχών

Οι μεγαλύτερες μάχες θα γίνουν στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και της Α΄ Θεσσαλονίκης όπου παραδοσιακά σε όλα τα μεγάλα κόμματα συναθροίζονται στελέχη πρώτης γραμμής.

Ξεκινώντας από την Α’ Αθήνας, αν και ποτέ κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί την ψήφο των πολιτών, βρίσκουμε για τις τρεις σίγουρες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να γίνουν υπό προϋποθέσεις και τέσσερις τους: Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη (θεωρούνται οι πλέον σίγουροι) και από εκεί και πέρα τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Χριστόφορο Βερναρδάκη, Μυρσίνη Ζορμπά και Ράνια Σβίγγου.

Στην ενιαία Β’ Αθήνας, το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα είχε εκλέξει 17 βουλετές και η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση 12. Σήμερα στην καλύτερη περίπτωση οι ρόλοι θα αντιστραφούν. Υπάρχει όμως μια παράμετρος που μπορεί μεν να έχει μετρηθεί στα χαρτιά αλλά όχι στην κάλπη. Η Β’ Αθήνας έχει σπάσει σε 3 μεγάλες περιφέρειες.

  • Την Β1 εκλογική περιφέρεια βόρειου τομέα Αθηνών όπου εκλέγονται συνολικά 15 βουλευτές.
  • Την Β2 εκλογική περιφέρεια δυτικού τομέα Αθηνών όπου εκλέγονται 11 βουλευτές
  • Την Β3 εκλογική περιφέρεια νοτίου τομέα Αθηνών όπου εκλέγονται 18 βουλευτές.

Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή μοιρασιά των εδρών, αλλά με βάση τα ποσοστά των ευρωεκλογών γίνονται ορισμένες εκτιμήσεις.

Σο Βόρειο τομέα, αδιαφιλονίκητος βουλευτής πρέπει να θεωρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Για τις υπόλοιπες θέσεις θα συναγωνισθούν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, ο Τάσος Πετρόπουλος, η Αννέτα Καβαδία και η Ελένη Αυλωνίτου για σχεδόν τις μισές θέσεις.

Αντίστοιχη θα είναι και η κατάσταση στον δυτικό τομέα όπου επίσης τα δύο τρίτα από τους Γιάννη Δραγασάκη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Νίκο Τόσκα, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Δημήτρη Βίτσα, Βασιλική Κατριβάνου, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτη Ρήγα και Κώστα Στρατή, δεν θα καταφέρουν να εκλεγούν.

Τέλος, και στο νότιο τομέα η μάχη θα είναι δύσκολη. Έδρες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μουζάλας, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Βασιλειάδης, Γιώργος Κυρίτσης, Θεανώ Φωτίου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ραλία Χριστίδου, ενώ στην καλύτερη περίπτωση οι έδρες δεν θα ξεπερνούν τις έξι.

Στον Πειραιά… συννέφιασε

Στην Α’ Πειραιά φαβορί υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να θεωρείται ο Θοδωρής Δρίτσας, αλλά την έδρα θα διεκδικήσουν επίσης η Γεωργία Γεννιά, ο Κώστας Δουζίνας, η ελένη Σταματάκη και η περιβόητη Μαρία Ρεπούση.

Στη Β’ Πειραιά των 8 εδρών, το δεύτερο κόμμα εκλέγει ανάλογα με τα τερίπια του εκλογικού νόμου και τις εξομαλύνσεις μία ή δύο έδρες. Διαγωνίζονται οι Γιάννης Ραγκούσης, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Ευαγγελία Καρακώστα, Νινα Κασιμάτη, Τζένη Αρσένη και Γιώργος Αλεβιζόπουλος.

Η πρώην περιφέρεια Αττικής

Στα δύο κόπηκε και η ενιαία περιφέρεια Αττικής. Σε ανατολική και δυτική Αττική.

Στην πρώτη θα τεθούν αντιμέτωποι οι Χρίστος Σπίρτζης, Πάνος Σκουρολιάκος αι Νάσος Αθανασίου αλλά και ο Κώστας Ξυλούρης, για περιορισμένο αριθμό θέσεων, πιθανότατα δύο.

Στη δυτική Αττική ο ανταγωνισμός είναι ακόμη εντονότερος καθώς η έδρα θα είναι μόνο μία. Η μεγάλη μάχη θα γίνει μεταξύ του πρωθυπουργικού εξαδέλφου Γιώργου Τσίπρα, του Γιώργου Πάντζα και του Αριστείδη Μπαλτά.

Η σφαγή της Θεσσαλονίκης

Στην Α’ Θεσσαλονίκης που εκλέγει 16 βουλευτές, στο δεύτερο κόμμα αντιστοιχούν μεταξύ τεσσάρων και πέντε, αν όλα πάνε καλά.

Υποψήφιοι, μεταξύ άλλων, θα είναι οι Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρις, Τάσος Κουράκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Νίκος Παρασκευόπουλος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης  και Βούλα Τεκτονίδου

Το ΚΙΝΑΛ του Παναγούλη και της Βάνας Μπάρμπα

Από εκεί και πέρα, το ΚΙΝΑΛ έχει φροντίσει ώστε οι συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια του να επικεντρώνονται στην επιστροφή του Στάθη Παναγούλη, στην υποψηφιότητα της Βάνας Μπάρμπα, στις μη υποψηφιότητες Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Σγουρού και ενδεχομένως Παύλου Γερουλάνου.

Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στα πατρογονικά εδάφη της Αχαΐας ήταν μάλλον προεξοφλημένη, όπως και η εκλογή του χωρίς σταυρό (ως πρώην πρωθυπουργός). Μάλιστα από την Αχαΐα μετακομίζει στην Αθήνα ο νυν βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, προκειμένου να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Στην Αχαΐα, η μάχη των πρωθυπουργών

Στην Αχαΐα πάντως θα συμβεί μια πρωτόγνωρη αντιπαράθεση:

Ένας πρώην πρωθυπουργός (Γιώργος Παπανδρέου), ένας εν ενεργεία (Αλέξης Τσίπρας) και ένας εν αναμονή (Κυριάκος Μητσοτάκης) θα βρεθούν επικεφαλής των ψηφοδελτίων στα τρία μεγαλύτερα κόμματα προκειμένου να δώσουν σημειολογική βαρύτητα σε αυτή την περιφέρεια που ήταν πάντα προπύργιο του ΠΑΣΟΚ, βγάζει δήμαρχο από το ΚΚΕ, ήταν από τις ελάχιστες που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ και έβγαλε γαλάζιο περιφερειάρχη.

Ένας μοναδικός συνδυασμός.

Σε αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΝΔ

Τέλος, σε ότι αφορά στη Νέα Δημοκρατία είναι σαφές από τις επιμέρους ανακοινώσεις που έχουν γίνει έως σήμερα, αλλά λείπουν πολλά ονόματα υποψηφίων ακόμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πολυτέλεια να προσθέσει στην επόμενη κοινοβουλευτική του ομάδα, την πρώτη που θα έχει επιλέξει αυτός, ένα μεγάλο αριθμό νέων (τόσο ηλικιακά όσο και κομματικά) στελεχών σε αρκετούς από τους οποίους προσδοκά να εμπιστευθεί και χαρτοφυλάκια εφόσον φυσικά καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία ή έστω συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι τελικές ανακοινώσεις θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και θα δώσουν γεύση των μαχών που θα διεξαχθούν σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Σαφάρι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για 1 εκ. ψηφοφόρους στο δρόμο προς τις κάλπες, που θα είναι άδειες!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: