Ποιό είναι το βασικό επιχείρημα του Τραμπ εναντίον των S-400; Τι θα απαντήσει στον Ταγίπ;

FILE PHOTO: Αμερικανικά μαχητικά F-35. Φωτογραφία: US Air Force




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ πάει στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, «οπλισμένος» με το πόρισμα του Πενταγώνου, που ετοιμάστηκε ύστερα από επισκέψεις Αμερικανών στρατιωτικών στην Άγκυρα και Τούρκων συναδέλφων τους στην Ουάσιγκτον.

Το πόρισμα αναφέρει ότι το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τον οπλισμό της Αμερικής και του ΝΑΤΟ, αλλά και αυτής της ίδιας της Τουρκίας, αντίθετα αποτελεί απειλή ακόμα και για τα πιο εξελιγμένα δυτικά συστήματα.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα συμβιβασμός, εκτός εάν την τελευταία στιγμή, μία εκ των δύο πλευρών, η Αμερική ή η Τουρκία υποχωρήσουν εις βάρος των στρατηγικών τους συμφερόντων. Τόσο η Άγκυρα, όσο και η Ουάσιγκτον έχουν δηλώσει επίσημα και δημόσια στο ανώτατο επίπεδο ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Δηλαδή:

  • Η Τουρκία θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των S-400 στο τουρκικό έδαφος, και
  • Η Αμερική θα απαντήσει με κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA και θα ακυρώσει πρώτα απ’ όλα τη συνεργασία στην κατασκευή του μαχητικού F-35, την αγορά των F-35 που έχει παραγγείλει η Τουρκία, αλλά και άλλων οπλικών συστημάτων.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι μόλις χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ξανά ότι ανεξάρτητα από τις αμερικανικές κυρώσεις η χώρα του αγόρασει και θα παραλάβει τους S-400. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Από την πλευρά του, ο  κ. Ερντογάν δήλωσε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τράμπ για να συζητήσει τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει και να εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Πιστεύει ότι θα πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο. Μάλιστα έχει ισχυριστεί ότι το πρόβλημα δημιουργούν οι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου και ότι ο ίδιος δήθεν δεν έχει πρόβλημα με την αγορά των S-400.

Να θυμίσουμε ότι την απόφαση αγοράς του ρωσικού συστήματος ακολούθησαν απειλές από τις ΗΠΑ ότι θα επιβληθούν κυρώσεις που θα μπορούσαν να «συνταράξουν» την προβληματική τουρκική οικονομία. Οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την απλή αναγγελία για κυρώσεις.

Επιπρόσθετα οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν περαιτέρω πιέσεις στην Άγκυρα και θα δοκιμαστούν περισσότερο οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Ακόμα και σήμερα και μετά τα πολλά προβλήματα που δημιουργεί ο Ερντογάν, οι Αμερικανοί θεωρούν την Τουρκία ένα κρίσιμο εταίρο στη Μέση Ανατολή, ο οποίος όμως έχει εκμεταλλευθεί στο έπακρον τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

  • Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι η ενσωμάτωση του ρωσικού συστήματος στο στρατό της Τουρκίας, τον δεύτερο μεγαλύτερο του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα να συγκεντρώσει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες των αμερικανικών αεροσκαφών F-35.

Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο, οι οποίοι έχουν κάνει πολύμηνη έρευνα, που έδειξε ότι οι S-400 μπορούν να νικήσουν τα F-35 εάν βρεθούν  στο ίδιο έδαφος και να κλέψουν την τεχνολογία τους.

Ο Ερντογάν απέρριψε το επιχείρημα των ΗΠΑ και είπε ότι οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες της Τουρκίας έχουν την ικανότητα να αποφασίσουν τι θα αγοράσουν.

Η Τουρκία λέει ότι αναγκάστηκε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας επειδή είχε καταρρεύσει η εμπιστοσύνη της προς την Ουάσιγκτον. Πάντως, οι Τούρκοι παρουσιάζονται πεπεισμένοι ότι η Αμερική δεν μπορεί να την αντικαταστήσει στρατηγικά με έναν άλλο σύμμαχο. Αυτή, όμως, δεν είναι η αλήθεια, καθώς ο άξονας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, αποδεικνύεται ακόμα πιο στρατηγικός από τον τουρκικό.

Το τελευταίο διάστημα, ακόμα και οι Αμερικανοί γραφειοκράτες «βλέπουν» τη στρατηγική πτυχή διαφορετικά απ’ ότι η Τουρκία και έχουν προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την πιθανότητα της οριστικής ρήξης.

Πληροφορίες από: Hellas Journal, Bloomberg, Reuters

Απόλυτος ο Τσαβούσογλου: Ανεξάρτητα από κυρώσεις αγοράσαμε και θα πάρουμε τους S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: