Πλήρης προσάρτηση των κατεχόμενων σε μοντέλο τύπου Μονακό επιδιώκει η Τουρκία

Μοντέλο «Μονακό» για τα κατεχόμενα μελετά η Τουρκία. ΚΥΠΕ




Σε μπαράζ προκλήσεων αποδύεται η Τουρκία, με επίκεντρο τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούμενο το ρόλο και λόγο σε όλους τους σχεδιασμούς και τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επιχείρημα ότι προασπίζεται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, γράφει ο Φιλελεύθερος.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, Τουρκία και κατοχικό καθεστώς φέρονται να έχουν υπογράψει νέο πρωτόκολλο που προνοεί ότι: η τουρκική ακτοφυλακή θα διευρύνει τη συνεργασία με τα κατεχόμενα αναφορικά με την παρακολούθηση σκαφών εξερεύνησης για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, από τρίτες χώρες, που ενεργούν στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς άδεια από την Άγκυρα.

Όπως αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, τη Δευτέρα υπογράφηκε στην Άγκυρα ένα πρόσθετο πρωτόκολλο και αφορά την ανάληψη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εκστρατείας διεθνώς για την «ανάδειξη του δίκαιου αγώνα των Τ/κ» και την παροχή κάθε είδους στήριξης στις λεγόμενες διπλωματικές αποστολές του κατοχικού καθεστώτος στο εξωτερικό.

Επίσης, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο εισέρχεται σε νέα φάση, με την Τουρκία να μην κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της.

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει την ίδια ώρα να μελετά διάφορα μοντέλα που εξυπηρετούν τις βλέψεις της στην περιοχή.

  • Ένα τέτοιο μοντέλο είναι η περίπτωση του Μονακό το οποίο μετέφερε τις εξωτερικές του σχέσεις και την ασφάλεια στη Γαλλία. Στην περίπτωση του κατοχικού καθεστώτος οι «εξωτερικές σχέσεις και ασφάλεια να εκχωρηθούν στην Τουρκία». Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα κίνηση πλήρους προσάρτησης των κατεχομένων. Παράλληλα με την κίνηση αυτή, η Τουρκία επιδιώκει να ασκεί έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου μέσω των κατεχομένων. Αλλά, κυρίως αυτό που θέλει να πετύχει η Τουρκία, μέσω αυτής της οδού, είναι η διαχείριση των δήθεν ενεργειακών οικοπέδων του ψευδοκράτους.

Και το θέμα των Βαρωσίων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα Άγκυρας και κατοχικού καθεστώτος. Ο Κουντρέτ Οζερσάι συνεχίζει το ρεσιτάλ του. Μετά τα ήξεις αφήξεις των περασμένων ημερών, ανήγγειλε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει η ομάδα των ειδικών που θα προχωρήσει στην καταγραφή στα Βαρώσια. Ο Οζερσάι ενημερώθηκε για τις έρευνες και τα στοιχεία που κατέχει το «τμήμα Βακουφίων» σχετικά με την περίκλειστη πόλη. Ο ίδιος έκανε λόγο για δύο ακαδημαϊκές έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Νέα καταγγελία της Λευκωσίας στον ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα σε αέρα και θάλασσα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: