Πιο δυναμικά μέτρα λαμβάνουν οι Δημοκρατικοί: Ελπίζουν σε νίκη για ΜακΓκάν και Μπαρ

File Photo: US President Donald J. Trump responds to a question from the news media as he walks to board Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA. EPA, SHAWN THEW




Οι Δημοκρατικοί προχώρησαν χθες στην πιο δυναμικό μέτρο που έχουν λάβει κατά της άρνησης της κυβέρνησης Τραμπ να συνεργαστεί με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κογκρέσο, με μία ψηφοφορία, ώστε να οδηγήσουν τις υποθέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ και του πρώην Νομικού Συμβούλου του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκάν στις αίθουσες των δικαστηρίων, μεταδίδει το ABC News.

  • Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι θα κερδίσουν και με δικαστικές αποφάσεις θα υποχρεώσουν τόσο τον Μπαρ, όσο και τον ΜακΓκάν να συνεργαστούν με τις έρευνες τους.
  • Σε μία ψηφοφορία σε ουσιαστικά κομματικά κριτήρια στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με ψήφους 229 έναντι 191, οι Δημοκρατικοί ψήφισαν ένα μέτρο που θα επιτρέπει στους επίσης, Δημοκρατικούς προέδρους των επιτροπών, να μεταβιβάζουν ταχύτατα υποθέσεις στα δικαστήρια, ζητώντας την αναγκαστική εφαρμογή των κλήσεων που εκδίδουν.

Μεταξύ αυτών των υποθέσεων και οι κλήσεις που έχει αποστείλει η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων στον Μπαρ και στον ΜακΓκάν, για ζητήματα που σχετίζονται με το πόρισμα του Ρόμπερτ Μάλερ.

Ωστόσο, η ψηφοφορία δεν πραγματοποιήθηκε ως προς την κατεύθυνση καταλογισμού απείθειας προς το Κογκρέσο, για τα δύο παραπάνω πρόσωπα.

Αυτό που είχε αρχικά περιγραφεί ως την πιο σκληρή απάντηση των Δημοκρατικών σε βάρος του Μπαρ, αποφεύχθηκε μέσω μιας προσωρινής συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Επιτροπής Δικαιοσύνης και του υπουργείου Δικαιοσύνης την Δευτέρα.

  • Παρά το γεγονός ότι ο Μπαρ απέρριψε την κλήση της αναφερόμενης επιτροπής για την πρόσβαση της σε ένα μη επεξεργασμένο αντίγραφο του πορίσματος Μάλερ και στο αποδεικτικό υλικό που το συνοδεύει, ο ίδιος συμφώνησε με το αίτημα της επιτροπής την Δευτέρα, ώστε να επιτρέψει την πρόσβασή της, σε “σοβαρές αποδείξεις” αναφορικά με την έρευνα του Μάλερ κι ως προς την διάσταση της ενδεχόμενης παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, Τζέρι Νάντλερ.

Η συμφωνία αυτή, φαίνεται ότι λειτούργησε ως φρένο για την λήψη άμεσων μέτρων από την επιτροπή, προκειμένου η υπόθεση του Μπαρ να οδηγούνταν άμεσα στις δικαστικές αίθουσες, μετά κι από την χθεσινή ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τα όσα άφησε να εννοηθούν ο Νάντλερ.

“Αν το υπουργείο προχωρήσει με καλή πίστη και μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση σε ότι χρειαζόμαστε δεν θα υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω βήματα,” ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του. “Αν δεν φτάσουν στα χέρια μας σημαντικές πληροφορίες, τότε, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, από την επιβολή εφαρμογής της κλήσης μας στα δικαστήρια, ενώ θα εξεταστούν κι άλλα μέτρα θεραπείας,” σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων άφηναν να εννοηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ότι θα καταλογίσουν απείθεια προς το Κογκρέσο σε βάρος των Μπαρ και ΜακΓκάν, η χθεσινή απόφαση της ολομέλειας δεν δρομολογεί -προς το παρόν- μία τέτοια εξέλιξη.

Στην περίπτωση του καταλογισμού απείθειας, η σχετική πρόταση μεταβιβάζεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα προβλεπόμενα, ενώ η όλη διαδικασία θα ήταν προβληματική, με δεδομένο ότι ο Μπαρ είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης.

  • Έτσι, οι Δημοκρατικοί φαίνεται πως ζύγισαν την κατάσταση και προτίμησαν την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την δικαστική επίλυση των υποθέσεων σε βάρος εν ενεργεία και πρώην μελών της κυβέρνησης Τραμπ που αρνούνται ή θα αρνηθούν να συνεργαστούν με τις επιτροπές έρευνας.

Μέσα στην εβδομάδα, η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται ότι θα ψηφίσει για τον καταλογισμό απείθειας προς το Κογκρέσο σε βάρος του Μπαρ, αλλά και του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, σχετικά με την μη παράδοση εγγράφων και πληροφοριών για την έρευνα που γίνεται από την επιτροπή κι αναφορικά με την ερώτηση για την ιθαγένεια στο ερωτηματολόγιο της απογραφής του 2020.

Οι Δημοκρατικοί θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία αυτή, ενώ προσπαθούν με κάθε τρόπο να φέρουν στο προσκήνιο την έρευνα του Μάλερ και τα ευρήματά της.

Την Δευτέρα, η Επιτροπή Δικαιοσύνης πραγματοποίησε ακρόαση με τίτλο “Μαθήματα από το Πόρισμα του Μάλερ: Παρεμπόδιση του Έργου της Δικαιοσύνης κι Άλλα Εγκλήματα,” με την συμμετοχή του Νομικού Συμβούλου του προέδρου Νίξον, Τζον Ντιν.

Στην διάρκεια της ακρόασης αυτής, έλαβαν τον λόγο ειδικοί σε νομικά ζητήματα που έχουν αναλύσει τηλεοπτικά τις θέσεις τους για υποθέσεις παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης.

Ο Μάλερ από την πλευρά του, δεν έλαβε απόφαση για το αν ο πρόεδρος Τραμπ παρακώλυσε το έργο της δικαιοσύνης, ενώ παρέθεσε μια σειρά σχετικών περιστατικών, τα οποία θέλουν να αξιοποιήσουν οι Δημοκρατικοί.

12/06/2019
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Σαν απειλή κραδαίνει τη «μυστική» συμφωνία για το μεταναστευτικό με το Μεξικό ο Ντ. Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: