Πέθανε ο Αιγύπτιος πρώην πρόεδρος Μοχάμαντ Μόρσι κατά την διάρκεια της δίκης του

File Photo: Ο ανατραπείς Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμαντ Μόρσι κατά την διάρκεια της δίκης του για κατασκοπεία, Κάιρο, Αίγυπτος. EPA, MOHAMED HOSSAM




Νεκρός, κατά την διάρκεια της δίκης του, έπεσε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμαντ Μόρσι σε ηλικία 67 ετών.

  • Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο της αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, ο ανατραπείς Μόρσι κατέρρευσε μέσα στο δικαστήριο μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας. Σύμφωνα με πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας και δικαστικές πηγές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μόρσι είχε ολοκληρώσει την απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου προτού καταρρεύσει. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο εισαγγελέας της Αιγύπτου διευκρίνισε ότι ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κατέρρευσε ενώ βρισκόταν εντός του μεταλλικού κλουβιού των κατηγορουμένων, στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού απευθύνθηκε στους δικαστές και ο θάνατός του δηλώθηκε στο νοσοκομείο στις 4:50 το απόγευμα τοπική ώρα (17:50 ώρα Ελλάδας).

  • Σε μια ανακοίνωσε που εξέδωσε, ο εισαγγελέας επισημαίνει, επίσης, ότι στην έκθεση των ιατρών δεν καταγράφονται εμφανή πρόσφατα τραύματα στο σώμα του Μόρσι.

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση, ο Μόρσι, ηλικίας 67 ετών, βρισκόταν στο δικαστήριο για μια ακροαματική διαδικασία με την κατηγορία της κατασκοπείας, έπειτα από ύποπτες επαφές που είχε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

  • Ο Μόρσι εξέτιε ποινή φυλάκισης 20 ετών μετά την καταδίκη του για τον θάνατο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2012 και ποινή ισόβιας κάθειρξης για κατασκοπεία σε μια υπόθεση που σχετιζόταν με το Κατάρ.

Υπήρξε ηγετικό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μέλος του Γραφείου Σχεδιασμού της, το 15μελές Maktab al-Irshad. Εξελέγη ως ανεξάρτητος βουλευτής στο Λαϊκό Κοινοβούλιο της Αιγύπτου το 2000, καθώς το καθεστώς Μουμπάρακ είχε απαγορεύσει την κάθοδο της Αδελφότητας ως νόμιμο σχηματισμό στις εκλογές.

  • Παρέμεινε στο βουλευτικό αξίωμα μέχρι το 2005. Στις 30 Απριλίου του 2011, μετά τις πρώτες εξεγέρσεις στην χώρα κατά της κυβέρνησης Μουμπάρακ, ο Μόρσι αναλαμβάνει πρώτος πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος, από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Ο Μόρσι εξελέγη δημοκρατικά το 2012, μετά την Αραβική Άνοιξη το 2011 οπότε σήμανε το τέλος της 30ετούς κυριαρχίας του προέδρου Hosni Mubarak. Στη συνέχεια καταδικάστηκε μετά από μαζικές διαμαρτυρίες και στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2013. Υπηρέτησε μόνο ένα χρόνο της τετραετούς θητείας, ενώ η οργάνωση στην οποία ανήκε, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, έκτοτε έχει απαγορευτεί.

Φόρος τιμής από Ερντογάν για τον “μάρτυρα” Μόρσι

  • Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτισε φόρο τιμή στον “μάρτυρα” Μοχάμεντ Μόρσι, τον ανατραπέντα πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου που πέθανε σήμερα και του οποίου ήταν ένας από τους σθεναρότερους υποστηρικτές.

“Μακάρι ο Θεός να χαρίσει στον μάρτυρά μας, τον αδελφό μας Μόρσι, το έλεός του” είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Συλλυπητήρια και από τον Εμίρη του Κατάρ

Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, απέστειλε τα συλλυπητήριά του, με ένα tweet σήμερα, στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι «και στον αδελφικό λαό της Αιγύπτου».

  • «Μάθαμε με βαθιά θλίψη τα νέα για τον αιφνίδιο θάνατο του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και τον αιγυπτιακό λαό» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο εμίρης του Κατάρ.

Με πληροφορίες από Reuters

Το Ιράν καλεί τις ΗΠΑ να φύγουν από τον Κόλπο: Απειλεί με αποχώρηση από πυρηνική συμφωνία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: