Περίεργοι οι …χρησμοί του Σημίτη: Καλεί σε υποχωρήσεις και σε μη …”ευχάριστες λύσεις”!

FILE PHOTO: Μοιραίοι… Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Γεώργιο Α. Παπανδρέου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Μορφή έμμεσης προειδοποίησης προς τον μελλοντικό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να μην αιφνιδιαστεί «με το καλημέρα» από τους Τούρκους, όπως αιφνιδιάστηκε ο ίδιος στα Ιμια, φαίνεται να αποτελεί το χθεσινό άρθρο του Κώστα Σημίτη, στην «Καθημερινή».

Ένα άρθρο που δημιουργεί πρόσθετες απορίες γιατί χωρίς να προτείνει λύσεις έγκαιρης αποτροπής, καταλήγει στο μοιρολατρικό συμπέρασμα ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε εντάσεις στο Αιγαίο πρέπει να συρθούμε σε λύσεις…«όχι πάντα ευχάριστες».

  • Αυτός είναι ο Σημίτης θα σκεφθείτε. Των Υμίων, των γκρίζων ζωνών, της σημαίας που την πήρε το μελτέμι και της γενικότερης νοοτροπίας ενδοτισμού με τους γείτονες. Το ερώτημα είναι όμως γιατί θεωρεί την μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ ως «αδύναμο κρίκο» απέναντι στην σοβούσα τουρκική απειλή;
  • Τι τον κάνει να πιστεύει ότι όπως το 1996 στα Ιμια οι Τούρκοι διέβλεψαν πολιτικό κενό και αποφάσισαν να παίξουν με τα νεύρα και τις αντοχές μιας κυβέρνησης «ολίγων ημερών», θα μπουν και τώρα στον πειρασμό να «τεστάρουν» τα εθνικά ανακλαστικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Κι εμάς τι μας νοιάζουν οι χρησμοί του «μακέτα»; Μπορεί ενδόμυχα να φαντάζεται ότι θα βρεθεί κι άλλος «καρπαζοεισπράκτορας» για να μοιράζονται στο μέλλον τις τραυματικές τους εμπειρίες. Σωστά. Πριν στεγνώσει όμως το μελάνι στις σελίδες της Καθημερινής βγήκε στο μειντάνι και ο αρμόδιος τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, για να προβλέψει κι αυτός με την σειρά του «κίνδυνο επεισοδίου» στο Αιγαίο.

  • «Οσο σωρεύεται η ένταση τόσο υπάρχουν πιθανότητες να κλιμακωθεί και να έχουμε επεισόδιο. Η ανησυχία μας είναι υπαρκτή», είπε ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ που ανήκει στον ίδιο όμιλο με την «Καθημερινή» όπου δημοσιεύτηκε το άρθρο Σημίτη…

Εδώ λοιπόν έχουμε μία σειρά περίεργων συμπτώσεων. Διαδοχικούς χρησμούς περί νέων Ιμίων από χείλη των κατ’ εξοχήν υπαιτίων της εθνικής ταπείνωσης, αλλά και αυτών που θα κληθούν να χειρισθούν ανάλογες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον.

Χωρίς ταυτόχρονα να προτείνονται συγκεκριμένες πολιτικές που θα ενισχύσουν την αποτροπή μέσω της αμυντικής θωράκισης της πατρίδας μας ή μέσω διεθνών συμμαχιών που θα πρέπει να αναζητήσουμε.

  • Φοβάμαι ότι αυτού του είδους η μοιρολατρική «διαπίστωση του κινδύνου», ειδικά από όσους βρίσκονται στο προθάλαμο της εξουσίας, προδίδει άγχος, αγωνία, έλλειψη αυτοπεποίθησης, αλλά και ομολογία αδυναμίας μπροστά στις επερχόμενες προκλήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν προδίδει μία αντίληψη εκ των προτέρων συνθηκολόγησης όπως αυτή που προτείνει ο Σημίτης, μιλώντας για «ταχεία επίλυση των εκκρεμοτήτων», με τρόπο που θα επικροτήσουν και οι ξένοι!

Η τουρκική απειλή είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ελλάδα.  Απόλυτη προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης. Αν δεν έχεις μελετήσει πώς θα την αντιμετωπίσεις και φτάνει να στην θυμίζει ένας πρώην που την…έπαθε πανηγυρικά, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η απατηλή απόχρωση του μπλε: Οι εποχές των αιρετών «κομματικών σμπίρων» πέρασαν ανεπιστρεπτί  

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: