Πατέρας και κόρη μαζί και στον θάνατο: Μία φωτογραφία σοκ που συγκλόνισε τον κόσμο

Ο άνδρας που πνίγηκε Óscar Alberto Martínez Ramírez διακρίνεται με την κορούλα του, Valeria. Φωτογραφία της Μεξικανής δημοσιογράφου Julia Le Duc, via EPA, Abraham Pineda




Μια φωτογραφία που δείχνει τα σώματα ενός άνδρα από το Ελ Σαλβαδόρ και της κόρης του που βρέθηκαν πνιγμένοι στο Rio Grande μετά από πληροφορίες ότι δεν μπόρεσαν να ζητήσουν άσυλο στο έδαφος των ΗΠΑ δημοσιεύθηκε από μια μεξικανική εφημερίδα και από τότε κυκλοφόρησε ευρέως μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Δείχνει την απεγνωσμένη προσπάθεια πολλών ανθρώπων, με κίνδυνο της ζωής τους, να φτάσουν στον «παράδεισο» της Αμερικής. Ο πατέρας και η κόρη του δεν τα κατάφεραν.

Το Associated Press ανέφερε την Τρίτη ότι η τρομακτική φωτογραφία «υπογραμμίζει τους κινδύνους» που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες των χωρών της Κεντρικής Αμερικής καθώς ταξιδεύουν μέσω του Μεξικού με την ελπίδα να φθάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ, να διασχίσουν ένα «λιμάνι εισόδου» και να ζητήσουν άσυλο.

Ο άνδρας που πνίγηκε Óscar Alberto Martínez Ramírez διακρίνεται με μιά αγνώστων στοιχείων γυναίκα και την κορούλα του, Valeria. Φωτογραφία via Social Media

Η δημοσιογράφος Julia Le Duc έβαλε τη φωτογραφία του Óscar Alberto Martínez Ramírez και της 23μηνης κόρης του, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την μεξικανική εφημερίδα La Jornada. Το AP ανέφερε ότι τα σώματά τους βρέθηκαν κοντά στο Matamoros, στο Μεξικό, απέναντι από το Rio Grande από την πλευρά του Brownsville.

Η Le Duc ανέφερε ότι ο πατέρας και η κόρη αποφάσισαν να διασχίσουν το ποτάμι επειδή ο Martínez Ramírez απογοητεύθηκε επειδή δεν μπορούσαν να παρουσιαστούν στις αρχές των ΗΠΑ και να ζητήσουν άσυλο.

Το AP αναφέρει ότι ένας υπάλληλος της κυβέρνησης του Μεξικού και η μητέρα του άνδρα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες του συμβάντος.

«Όταν το κορίτσι πήδηξε στο ποτάμι αυτός προσπάθησε να την φτάσει. Αλλά όταν προσπάθησε να πιάσει το κορίτσι, το νερό τον έσπρωξε και δεν μπορούσε να βγει», δήλωσε η Ρόζα Ραμίζ, η μητέρα του άνδρα. “Την έβαλε στο πουκάμισό του και φαντάζομαι ότι είπε στον εαυτό του: Έχω έρθει τόσο μακριά… Και αποφάσισε να πάει μαζί της.

Έτσι ήρθε το τέλος…

Η τραγική εικόνα αντιπροσωπεύει μια οδυνηρή απόσταξη του επικίνδυνου ταξιδιού που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στο πέρασμά τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις τραγικές συνέπειες που συχνά παραβλέπονται στην έντονη και καυστική συζήτηση για την πολιτική προσασίας των συνόρων.

Υπενθύμισε άλλες ισχυρές και μερικές φορές ανησυχητικές φωτογραφίες που έχουν γαλβανίσει την προσοχή του κοινού στη φρίκη του πολέμου και στην έντονη δυστυχία των μεμονωμένων προσφύγων και μεταναστών, οι προσωπικές ιστορίες των οποίων συχνά καλύπτονται από μεγαλύτερα γεγονότα.

Δεδομένου ότι η φωτογραφία διακινήθηκε από τα κοινωνικά μέσα την Τρίτη, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο προχωρούν προς την έγκριση ενός έκτακτου νομοσχεδίου ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των δεινών των μεταναστών στα σύνορα.

Ο βουλευτής Joaquin Castro, Δημοκρατικός του Τέξας, εμφανίστηκε αισθητά συναισθηματικός καθώς μίλησε για τη φωτογραφία στην Ουάσιγκτον. Είπε ότι ελπίζει ότι θα κάνει τη διαφορά μεταξύ των νομοθετών και του ευρύτερου αμερικανικού κοινού.

«Είναι πολύ δύσκολο να κοιτάξουμε αυτή τη φωτογραφία», είπε ο κ. Κάστρο. “Είναι η δική μας έκδοση της συριακής φωτογραφίας – του νεκρού 3χρονου αγοριού στην παραλία. Αυτό ακριβώς είναι”.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα New York Times

Σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια στη συνοριακή γραμμή ΗΠΑ-Μεξικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: