Οι έξι χρυσοί τίτλοι της Λίβερπουλ: Τα σημεία αναφοράς των δύο φιναλίστ της Μαδρίτης

Harry Kane (R) and Heung-Min Son (L) of Tottenham EPA, Emilio Naranjo




Η Tότεναμ έπαιξε τον πρώτο τελικό της στο Champions League, ενώ η Λίβερπουλ πήρε τον έκτο ευρωπαϊκό της τίτλο.

Και οι δύο ομάδες έκαναν εντυπωσιακές ανατροπές στους ημιτελικούς για να φτάσουν στο “Wanda Metropolitano”, το «σπίτι» της Ατλέτικο Μαδρίτης, επιστρέφοντας η καθεμιά από μειονέκτημα τριών τερμάτων.

Ενώ η Λίβερπουλ νίκησε 4-0 στον αγώνα ρεβάνς την Μπαρτσελόνα στο «Άνφιλντ», εξασφαλίζοντας πρόκριση με συνολικό σκορ 4-3, το χατ-τρικ του Λούκας Μόουρα στο δεύτερο ημίχρονο στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» έδωσε στην Τότεναμ τη νίκη με 3-2 επί του Άγιαξ και την πρόκριση στα εκτός έδρας γκολ (σ.σ. ο «Αίαντας» είχε επικρατήσει 1-0 στο Λονδίνο).

Αυτά είναι τα σημεία αναφοράς των δύο φιναλίστ, όπως τα παρουσιάζει η ιστοσελίδα της UEFA:

* Η Λίβερπουλ πήρε τον έκτο ευρωπαϊκό τίτλο της, ενώ η Τότεναμ δεν έχει δώσει ποτέ ξανά στο παρελθόν το «παρών» στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης. Πριν από την τρέχουσα σεζόν, οι «πετεινοί» έχουν αγωνιστεί μια φορά σε ημιτελικό τη σεζόν 1961/62, ενώ η καλύτερη προηγούμενη παρουσία τους στο Champions League, την περίοδο 2010/11, ολοκληρώθηκε στα προημιτελικά.

* Έχουν γίνει έξι τελικοί Champions League μεταξύ συλλόγων από την ίδια χώρα, όλοι μετά το 2000. Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε σε όλες τις ισπανικές «εμφύλιες» αναμετρήσεις το 2000 (Βαλένθια), το 2014 και το 2016 (Ατλέτικο Μαδρίτης), ενώ η Μίλαν νίκησε στα πέναλτι τη Γιουβέντους το 2003 και η Μπάγερν Μονάχου κατέβαλε την αντίσταση της Ντόρτμουντ στον γερμανικό τελικό του 2013. Το βράδυ του Σαββάτου ήταν η σειρά της Λίβερπουλ να πανηγυρίσει στον αγγλικό «εμφύλιο» με την Τότεναμ.

* Ο μοναδικός προηγούμενος αγγλικός τελικός πραγματοποιήθηκε στο «Λουζνίκι» της Μόσχας το 2008, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νικάει την Τσέλσι 6-5 στα πέναλτι μετά το ισόπαλο 1-1 της κανονικής διάρκειας.

* Η Τότεναμ είναι ο όγδοος αγγλικός σύλλογος που θα εμφανιστεί σε τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Ιταλία και η Γερμανία έπονται στη συνέχεια στη λίστα με έξι η καθεμιά.

* Αυτός είναι ο πέμπτος τελικός της κορυφαίας διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη μετά από αυτούς του 1957, του 1969, του 1980 και του 2010, με όλους να έχουν γίνει στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», και όγδοος στην Ισπανία.

* Οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες μόνο μία φορά στο παρελθόν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, στους ημιτελικούς του Κυπέλλου UEFA της περιόδου 1972/73, όπου η Λίβερπουλ προκρίθηκε χάρη στα εκτός έδρας γκολ, καθώς το συνολικό σκορ των δύο αγώνων ήταν 2-2 (σ.σ. οι «κόκκινοι» νίκησαν 1-0 στο «Άνφιλντ» και ηττήθηκαν 2-1 στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν»).

* Συνολικά Τότεναμ και Λίβερπουλ έχουν αναμετρηθεί 171 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, με τους «κόκκινους» να μετρούν 80 νίκες και τους Λονδρέζους 48, ενώ 43 ματς ολοκληρώθηκαν ισόπαλα.

* Η Λίβερπουλ επικράτησε με 2-1 και στις δύο συναντήσεις της Premier League για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, πιο πρόσφατα στο «Άνφιλντ» στις 31 Μαρτίου.

* Η μοναδική προηγούμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων σε τελικό ήταν για το League Cup του 1982 στο Γουέμπλεϊ, όταν η Λίβερπουλ βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά έκανε την ανατροπή και νίκησε 3-1 στην παράταση.

* Η Τότεναμ είναι ο 40ός σύλλογος που φτάνει σε τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και η πρώτη …νεοφώτιστη ομάδα μετά την Τσέλσι το 2008. Θα μπορούσε επίσης να γίνει η 23η ομάδα που κατακτά το τρόπαιο.

* Η Τότεναμ θα μπορούσε να γίνει η έκτη ομάδα, μετά τη Γιουβέντους, τον Άγιαξ, τη Μπάγερν Μονάχου, την Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα έχει κατακτήσει το τρόπαιο και στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις της UEFA.

* Η Λίβερπουλ έχει επικρατήσει σε 6 από τους 9 συνολικούς τελικούς της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

* Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Λίβερπουλ φτάνει σε διαδοχικούς τελικούς της διοργάνωσης. Η Γιουβέντους (1997, 1998) και η Βαλένθια (2000, 2001) έχουν ηττηθεί στον τελικό σε διαδοχικές χρονιές.

* Αυτός είναι ο 21ος τελικός της Λίβερπουλ σε διοργάνωση της UEFA. Εκτός από τις 9 παρουσίες της σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League, είναι τρεις φορές νικήτρια του Κυπέλλου UEFA (1973, 1976, 2001), χάνοντας τον τελικό του 2016, ενώ κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Super Cup το 1977, το 2001 και το 2005, χάνοντας το 1978 και το 1984. Επίσης, οι «κόκκινοι» ηττήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων 1965/66 και στο Κύπελλο Ευρώπης/Νότιας Αμερικής (σ.σ. το Διηπειρωτικό Κύπελλο) το 1981 και το 1984. Το συνολικό ρεκόρ της Λίβερπουλ σε τελικούς της UEFA είναι 11 νίκες και 9 ήττες.

* Έχοντας πετύχει γκολ εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στο Κίεβο πέρυσι, ο Μανέ δεν κατάφερε να σκοράρει απόψε και δεν έγινε ο 8ος παίκτης που θα σκοράρει σε περισσότερους από έναν τελικό του UEFA Champions League μετά από τους Γκάρεθ Μπέιλ, Σαμουέλ Ετό, Λιονέλ Μέσι, Σέρχιο Ράμος, Ραούλ, Μάριο Μάντζουκιτς και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είναι ο μοναδικός παίκτης που «βρήκε δίχτυα» σε τρεις τελικούς.

* Η Τότεναμ έχει νικήσει σε τέσσερις από τους 9 αγώνες της (4 νίκες, 1 ισοπαλία, 4 ήττες) εναντίον αγγλικών ομάδων σε διοργάνωση της UEFA.

* Η Λίβερπουλ είναι αήττητη στους τελευταίους έξι ευρωπαϊκούς αγώνες εναντίον αγγλικών συλλόγων (4-2-0). Επίσης, έχει πάρει 8 νίκες στους 21 αγώνες της με αγγλικές ομάδες σε διοργάνωση της UEFA (8-8-5).

* Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ έγινε η τρίτη που επικράτησε σε ημιτελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από ήττα 3-0 στο πρώτο παιχνίδι. Οι «κόκκινοι» έχουν χάσει έξι από τους 14 τελευταίους ευρωπαϊκούς αγώνες τους, με όλες τις ήττες τους να σημειώνονται εκτός Αγγλίας, μολονότι η ημιτελική ήττα στην Βαρκελώνη είναι η μόνη στους τελευταίους επτά αγώνες (5-1-1).

* Η νίκη με 3-2 επί του Άγιαξ στον δεύτερο ημιτελικό είναι η μόνη επιτυχία της Τότεναμ στους τελευταίους πέντε αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις (1-1-3). Κέρδισε μόνο έξι από τα 17 τελευταία παιχνίδια της, χάνοντας εννέα.

* Η Τότεναμ κράτησε επτά φορές ανέπαφη την εστία της στα τελευταία 25 ματς, αλλά καμία στα τελευταία έξι.

* Η ήττα στο «Καμπ Νου» στον πρώτο ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα έβαλε τέλος στο αήττητο σερί 19 αγώνων της Λίβερπουλ σε όλες τις διοργανώσεις (14-5-0) και ήταν η πρώτη ήττα των «κόκκινων» μετά από εκείνη (2-1) στο Κύπελλο Αγγλίας από την Γουλβς στις 7 Ιανουαρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γενεύη, Switzerland

Στην κορυφή της Ευρώπης η Λίβερπουλ με έξι αστέρια μετά τη νίκη με 2-0 επί της Τότεναμ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: