Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης πλήρωσαν το Κυπριακό είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, μιλάει στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, στην αίθουσα του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




«Εμείς οι Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως μαζί με τους Έλληνες της Κύπρου πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά το Κυπριακό, σχεδόν μας αποτελείωσε”, είπε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, μία μέρα πριν την τελετή της ενθρόνισής.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ως Κωνσταντινουπολίτης ο ίδιος καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά, όπως και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη σημασία επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος και υποσχέθηκε να δουλέψει πάρα πολύ σκληρά “για να επιλυθεί επιτέλους αυτό το ακανθώδες ζήτημα”.

“Οπως οι αδελφοί μας Κύπριοι στην Κύπρο έτσι και εμείς στην Κωνσταντινούπολη υποφέραμε και μάλιστα προσωπικά, όταν αναγκαστήκαμε οικογενειακώς το 1977 να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας, το σπίτι μας, τα πάντα μας στην Κωνσταντινούπολη οικογενειακώς και να φύγουμε στην Ελλάδα, η αιτία ήταν το Κυπριακό ζήτημα και η ένταση που υπήρχε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και η επιθετικότητα η οποία είχε εκδηλωθεί στην τουρκική κοινωνία εναντίον οποιουδήποτε Ρωμιού. Και αυτό μας ανάγκασε οικογενειακώς να φύγουμε από την Πόλη, που δεν θέλαμε να φύγουμε και να πάμε να εγκατασταθούμε στην Ελλάδα που δεν θέλαμε να πάμε, γιατί η πατρίδα μας, ο τόπος μας, οι ρίζες μας ήταν η Κωνσταντινούπολη”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

“Να πάψουν οι αιτίες εντάσεων, επιθετικοτήτων, εχθρικών ενεργειών και να υπάρξει ξανά ειρήνη στην περιοχή, γιατί ο Ελληνικός λαός είμαστε ένας λαός ο οποίος ανθίζει και προοδεύει σε καιρό ειρήνης. Δε φοβόμαστε τον πόλεμο, είμαστε γενναίοι στον πόλεμο, αλλά δεν είμαστε πολεμοχαρής λαός. Δεν θέλουμε τον πόλεμο. Είναι και χριστιανικό μας καθήκον αλλά και ένα καθήκον που μας υπαγορεύει η παράδοσή μας και η ιστορία μας ως Ελλήνων να επιδιώκουμε την ειρήνη και την πρόοδο”, υπογράμμισε, τονίζοντας πως “ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα εξακολουθήσω και εγώ να παρεμβαίνω όπου χρειάζεται είτε είναι αμερικανική κυβέρνηση, είτε είναι τουρκική κυβέρνηση, είτε είναι συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την κυπριακή ώστε να προοδεύουμε πάντοτε προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συμφιλίωσης”,

Για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τόνισε ότι αποτελεί “υποχρέωση της Τουρκίας απέναντι στους πολίτες της. Πιστεύω και αναμένω η τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα αιτήματα των πολιτών της και να τους παραχωρήσει τη δυνατότητα να σπουδάσουν σ` αυτή τη Σχολή. Θεωρώ ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι θετική σ` αυτή την προοπτική. Θα πρέπει όμως να γίνει με το σωστό τρόπο”.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι είναι πολύ ακριβό το τίμημα για την Τουρκία, που κρατάει κλειστό ένα σχολείο.

«Δεν της συμφέρει, της στοιχίζει πάρα πολύ. Πρέπει κι εμείς να την βοηθήσουμε να βρει έναν τρόπο έντιμο και για κείνη και για μας. Γιατί πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να έχουμε win-win. Δεν μπορούμε ποτέ να αναζητούμε λύσεις που θα ταπεινώνεται η μία πλευρά. Αν το ζητούμε αυτό δεν θα βρεθεί ποτέ η λύση. Η λύση πρέπει να υπάρχει σε αμοιβαία συνεργασία. Να βρεθεί μία φόρμουλα που και οι δύο πλευρές θα αισθάνονται ασφαλείς. Αυτό νομίζω μπορεί να γίνει εδώ στην Αμερική πιο εύκολα απ’ ότι θα μπορούσε να γίνει είτε στην Αθήνα είτε στην Αγκυρα. Γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος και θα εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έθεσε ως πρώτη του προτεραιότητα την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, για την οποία δήλωσε αισιόδοξος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι “πολύ γρήγορα θα έχουμε καλά νέα”.

“Αυτός ο ναός, για λόγους οι οποίοι δεν είναι της παρούσης, δυστυχώς είναι ημιτελής και αυτό το θέμα μας εκθέτει και σαν Αρχιεπισκοπή αλλά και σαν Ομογένεια στα μάτια όχι μόνο του λαού της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά χρήματα, αλλά και ενώπιον όλου του αμερικανικού λαού. Επομένως η ολοκλήρωσή του, όσο γίνεται πιο γρήγορα, είναι θέμα τιμής για μας, είναι θέμα υπερηφάνειας της Αρχιεπισκοπής, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί διότι με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται και η αξιοπιστία της έναντι των ανθρώπων οι οποίοι έδωσαν από το υστέρημά τους, από τα εισοδήματά τους και προσέφεραν για να γίνει αυτός ο ναός”, πρόσθεσε.

Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου θα λάβει χώρα σήμερα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη. Τον Αρχιεπίσκοπο θα ενθρονίσει ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, παρουσία εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Κύπρου, θρησκευτικών ηγετών και πλήθους κόσμου.

ΚΥΠΕ – Αποστόλη Ζουπανιώτη
ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Το στίγμα του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής: Eλληνική γλώσσα, Χάλκη και εθνικά θέματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: