Οδηγείται στα άκρα η σύγκρουση Τουρκίας και ΗΠΑ: Στοπ στην εκπαίδευση πιλότων των F-35

File photo: Μαχητικά αεροσκάφη F-35. Φωτογραφία U.S. Air Force.




Το αμερικανικό Πεντάγωνο αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται Τούρκους πιλότους που σχεδίαζαν να έρθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκπαιδευθούν στα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Αυτό δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, μία κίνηση που είναι σαφής ένδειξη της κλιμακούμενης διένεξης των ΗΠΑ με την Τουρκία και αφορά τα σχέδια της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Οι δύο αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση να ανατραπεί, εάν η Τουρκία τροποποιήσει τα σχέδιά της και ακυρώσει την αγορά των S-400. Ανέφεραν ότι η απόφαση ισχύει μόνο για τους Τούρκους πιλότους και τα μέλη των πληρωμάτων συντήρησης που θα έφταναν στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμη υπάρξει επίσημη απόφαση για να σταματήσει εντελώς η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων και των συνεργείων συντήρησης που βρίσκονται τώρα στη βάση της πολεμικής αεροπορίας, στην Αριζόνα, ανέφεραν οι πηγές. Ωστόσο, το Reuters μετέδωσε ότι το βήμα αυτό εξετάστηκε σοβαρά.

Τέσσερις Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται σήμερα στην Αριζόνα. Δυο ακόμα Τούρκοι πιλότοι βρίσκονται στην αμερικανική βάση και εργάζονται ως εκπαιδευτές. Πέρα από αυτούς τους έξι Τούρκους αξιωματικούς, υπάρχουν επιπλέον 20 Τούρκοι συντηρητές αεροσκαφών στη βάση που παρακολουθούν την εκπαίδευση.

Ως γνωστό η Τουρκία εξέφρασε ενδιαφέρον να αγοράσει 100 μαχητικά F-35, συνολικoύ κόστους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, εάν η Τουρκία απομακρυνόταν από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35, θα ήταν μια από τις σημαντικότερες ρήξεις της πρόσφατης ιστορίας στη σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων.

Οι κακές σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας ήδη εκτείνονται πέραν της διαφοράς για τους S-400. Έχουν προβλήματα στη Συρία και για το Ιράν, αλλά μέγα θέμα αποτελεί και η κράτηση μελών του προσωπικού των αμερικανικών προξενείων στην Τουρκία.

Η αποκάλυψη της απόφασης σχετικά με τους πιλότους ακολουθεί τις ενδείξεις ότι η Τουρκία προχωράει κανονικά με την αγορά S-400. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στις 22 Μαΐου ότι το στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας έλαβε εκπαίδευση στη Ρωσία για να χρησιμοποιήσει τους S-400 και ότι ρωσικό προσωπικό μπορεί να πάει στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι «ήταν εκτός σκέψης» για την Τουρκία να απομακρυνθεί από τη συμφωνία της με τη Μόσχα για τους S-400.

Η Kathryn Wheelbarger, μία εκ των κορυφαίων αξιωματούχων του Πενταγώνου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη Ρωσία από την Τουρκία θα είναι «καταστροφική» και θα βλάψει σοβαρά το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 και την τουρκική διαλειτουργικότητα στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

“Το S-400 είναι ένα ρωσικό σύστημα σχεδιασμένο να καταρρίπτει αεροσκάφη όπως το F-35”, δήλωσε η Wheelbarger. “Και είναι αδιανόητο να φανταστούμε ότι η Ρωσία δεν θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία συλλογής απόρρητων πληροφοριών” (του F-35).

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Πρακτορείου Reuters.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μας «έδωσαν μια προσφορά τόσο καλή όσο τα S-400», αναφερόμενος στην πρόταση των ΗΠΑ για να πουλήσουν το σύστημα Patriot στην Άγκυρα.

ΠΗΓΗ: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ REUTERS

Ανησυχεί για “ατύχημα” με ευθύνη της Τουρκίας ο Αποστολάκης: Εργαλείο της Ρωσίας η Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: