File Photo: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Α) και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (Δ) χαιρετιούνται δια χειραψίας. EPA, RUSSIAN PRES. PRESS OFFICE, HANDOUT




Στην αποφυγή πρωτοβουλιών που μπορούν να προκαλέσουν ανταγωνισμό των εξοπλισμών συμφώνησαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, κατά την συνάντηση τους στην Οσάκα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ.

  • «Στα ζητήματα των στρατηγικών επιθετικών όπλων και της στρατηγικής σταθερότητας οι δύο πρόεδροι είπαν ότι πρέπει να αποφευχθούν οι όποιες πρωτοβουλίες οι οποίες θα προκαλέσουν ανταγωνισμό των εξοπλισμών. Και οι δύο συμφώνησαν ότι αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικά για τη διεθνή κοινότητα στον τομέα της ασφάλειας, ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ ως οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση των κινδύνων, οι οποίοι δυστυχώς συσσωρεύονται σ’ αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ προσέθεσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της συνεργασίας.

«Δεν θα έλεγα, ότι η σχέση άλλαξε, επειδή όλες οι συναντήσεις (σε επίπεδο κορυφής), οι οποίες υπήρξαν μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, από το Αμβούργο το 2017, το Ελσίνκι το 2018, οι τηλεφωνικές συνομιλίες, ως προς το ύφος ήσαν πολύ εποικοδομητικές. Αντιλαμβανόμαστε περίφημα ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργάζονται», δήλωσε ο Λαβρόφ.

  • Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας, είπε ότι οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την προσήλωση τους στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, «αν και είναι κατανοητό», προσέθεσε, «ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κάθε πλευρά για την εφαρμογή τους ερμηνεύεται διαφορετικά».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από το Ιράν, είπε ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι της άποψης ότι η τεταμένη κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από το Ιράν είναι αναγκαίο να επιλυθεί μέσω της πολιτικής και της διπλωματικής οδού.

«Από τα διεθνή ζητήματα, συζήτησαν για τη Συρία, την Ουκρανία, το Ιράν. Το Ιράν συζητήθηκε στο πλαίσιο της διαμορφούμενης κατάστασης γύρω από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και των όσων συμβαίνουν στον Κόλπο του Ομάν. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, αλλά και οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν ότι επιθυμούν να βρεθεί διπλωματική διέξοδος από αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Λαβρόφ.

  • Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Πούτιν προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να παραστεί στους εορτασμούς της 75ης επετείου της νίκης επί του χιτλερικού φασισμού, που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2020, στην οποία ο κ. Τραμπ ανταποκρίθηκε θετικά. Τη δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, ο Γιούρι Ουσακόφ, στον ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο “Ρωσία -24”, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 που πραγματοποιείται στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

“Προσκαλέσαμε τον Αμερικανό πρόεδρο να παραστεί στην 75η επέτειο της Νίκης που σημειώθηκε στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (σ.σ.: έτσι αποκαλούν οι Ρώσοι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), στις 9 Μαΐου του επόμενου χρόνου. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά” , δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου.

  • “Σε σχέση με αυτό υπήρξε συζήτηση για τις απώλειες που είχε κάθε χώρα στα χρόνια του (Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου), για το τίνος ο ρόλος ήταν καθοριστικός, επισημάνθηκε η συμβολή του σοβιετικού λαού σ’ αυτή την νίκη”, πρόσθεσε ο Ουσακόφ.

Η συνάντηση Πούτιν -Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 διήρκεσε μία ώρα και 20 λεπτά. Κατά την έναρξη των συνομιλιών οι δύο ηγέτες επεσήμαναν ότι οι συνομιλίες μπορούν να αποτελέσουν καλή αφορμή για να συνεχισθεί ο διάλογος σε αρκετά ζητήματα, που θα συζητηθούν στην συνάντηση.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, TASS, AFP

Εγκάρδια συνάντηση Τραμπ-Μπολσονάρου στο περιθώριο της Συνόδου της G20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: