Ο Τραμπ συμβουλεύει τους Βρετανούς να φύγουν από την Ε.Ε. εάν δεν πάρουν αυτά που θέλουν

File Photo: US President Donald J. Trump responds to a question from the news media during a meeting in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA. EPA, SHAWN THEW




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Βρετανία πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει τις 39 δισεκατομμύρια λίρες του λογαριασμού διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να “εγκαταλέιψει” τις συνομιλίες για το Brexit, αν οι Βρυξέλες δεν δώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό που επιθυμεί.

Μία μέρα πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Βρετανία, σε συνέντευξή του στους Sunday Times, ο Τραμπ είπε πως ο επόμενος πρωθυπουγός της Βρετανίας πρέπει να στείλει τον Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής με το ευρωφοβικό Kόμμα του Brexit, να διεξαγάγει τις συνομιλίες με την ΕΕ.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει ένας «εξαιρετικός» νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρενέβη έτσι στην κούρσα διαδοχής της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος, μια εβδομάδα πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Βρετανία.

«Πιστεύω ότι ο Μπόρις θα κάνει πολύ καλή δουλειά. Πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικός», τόνισε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόνσον, σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Brexit, θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ανάμεσα σε περισσότερους από δέκα υποψηφίους.

Ο Αμερικανός ρεπουμπλικανός μεγιστάνας ανέφερε ότι αρκετοί βουλευτές των Τόρις επιδίωξαν να λάβουν τη στήριξή του, όχι ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος έχει επικρίνει τη στάση του Αμερικανού προέδρου για το Ιράν.

Παράλληλα χαιρέτισε τη δέσμευση του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ για μεγαλύτερες δαπάνες στην άμυνα.

«Ναι. Τον συμπαθώ», είπε ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για τον Χαντ.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ , που εξέφρασε την υποστήριξή του στον επικρατέστερο υποψήφιο για την ηγεσία των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον ως τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, συνιστά μια «απαράδεκτη παρέμβαση» στις υποθέσεις της Βρετανίας.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sun, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα, ο Τραμπ είπε σχετικά με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών: «Νομίζω ότι ο Μπόρις θα έκανε πολύ καλή δουλειά. Πιστεύω ότι θα ήταν εξαιρετικός».

Ο Κόρμπιν, ο οποίος αρνήθηκε την πρόσκληση να παραστεί στο επίσημο γεύμα με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, απάντησε:

«Η απόπειρα του προέδρου Τραμπ να αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας αποτελεί μια απόλυτα απαράδεκτη παρέμβαση στη δημοκρατία της χώρας μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να επιλεχθεί όχι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ούτε από τα 100.000 μη αντιπροσωπευτικά στελέχη του κόμματος των Συντηρητικών αλλά από τον βρετανικό λαό μέσω γενικών εκλογών».

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε εγκωμιάσει τον Τζόνσον στην τελευταία του επίσκεψη στη Βρετανία τον Ιούλιο του 2018, λέγοντας πως πίστευε ότι διέθετε τις ικανότητες που χρειάζονται για να γίνει πρωθυπουργός, λίγο μετά την παραίτηση του Τζόνσον σε μια κίνηση διαμαρτυρίας για τον τρόπο διαχείρισης του Brexit από την Τερέζα Μέι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

Στα μέσα Ιουνίου ο Τραμπ θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές του 2020

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: