Ο Τραμπ πρότεινε στον Κιμ Γιονγκ Ουν να τον συναντήσει στα σύνορα Β. και Ν. Κορέας

Ο Ντόναλντ Τραμπ τσουγκρίζει το ποτήρι του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Οσάκα. Στο κέντρο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. EPA, G20 HANDOUT




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε με tweet του σήμερα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να τον συναντήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ), στα σύνορα Βόρειας Κορέας και Νότιας Κορέας, «απλά για να του σφίξει το χέρι».

Ο Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στην Οσάκα της Ιαπωνίας για τη σύνοδο της G20, πρόκειται να φτάσει στην Νότια Κορέα αργότερα σήμερα. Είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από εκεί την Κυριακή και να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

«Όσο θα είμαι εκεί, αν ο πρόεδρος Κιμ της Βόρειας Κορέας δει αυτό το μήνυμα, μπορώ να τον συναντήσω στα Σύνορα/ DMZ απλά για να του σφίξω το χέρι και τον χαιρετίσω(;)!», είπε στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα τόνισε σε δημοσιογράφους: «Θα είμαστε εκεί και απλώς ρίχνω ένα δόλωμα, γιατί δεν ξέρω πού βρίσκεται τώρα. Μπορεί να μην βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα».

«Αν είναι εκεί, θα δούμε ο ένας τον άλλον για δύο λεπτά, αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, αλλά αυτό θα είναι πολύ καλό», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτός και ο Κιμ «τα πηγαίνουν πολύ καλά».

Πριν την αναχώρησή του για τη σύνοδο της G20 ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε αναφέρει ότι δεν αναμένει να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Χθες Παρασκευή, ο Στίβεν Μπίγκαν, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να διεξαγάγει εποικοδομητικές συνομιλίες με την Πιονγκιάνγκ για να προχωρήσει σε μια συμφωνία αποπυρηνικοποίησης που επέτυχαν οι δύο χώρες πέρυσι, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Ο Μπίγκαν επισήμανε στον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Ντο Χουν ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να καταγράψει «ταυτόχρονη και παράλληλη» πρόοδο στη συμφωνία που επετεύχθη στην πρώτη σύνοδο κορυφής Τραμπ-Κιμ στη Σιγκαπούρη πέρσι, υπογράμμισε το Νοτιοκορεατικό ΥΠΕΞ.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εγκαθιδρούσουν νέες σχέσεις και να συνεργαστούν για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Ωστόσο, την πρώτη συνάντηση της Σιγκαπούρης ακολούθησε το φιάσκο της δεύτερης συνόδου στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο, όταν οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Έκτοτε, η διαπραγμάτευσή τους έχει πρακτικά διακοπεί και η ένταση ανεβαίνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών ενίσχυσε τις ελπίδες για επανέναρξη των συνομιλιών. Την Τετάρτη ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν έκανε λόγο για διεξαγωγή «συζητήσεων στα παρασκήνια» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ για τη διεξαγωγή μιας τρίτης συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Τραμπ και τον Κιμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι ο Κιμ του έστειλε μια κάρτα γενεθλίων και ο ίδιος του έστειλε σε αντάλλαγμα μια επιστολή..

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Οζάκα, Japan

Πάει και ο Βέμπερ: Τον “τελείωσαν” οι ηγέτες, δεν θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: