Ο πολυτάλαντος «άγνωστος» Κωνσταντίνος Ζέρβας, νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Παιδί του ΠΑΟΚ και του Μπουτάρη

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας (Κ), με την παράταξη “Ναι στη Θεσσαλονίκη”, εξελέγη νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Άγνωστος στο ευρύ πανελλήνιο κοινό, αλλά προφανέστατα πολύ γνωστός στους δημότες της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι από σήμερα το βράδυ ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, νικώντας τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Ταχιάο. Με ενσωματωμένο το 96% των ψήφων, καταλαμβάνει ποσοστό 66,82% (56.500 ψήφοι).

Διαδέχεται τον Γιάννη Μπουτάρη που επί οκτώ χρόνια έδωσε ένα δικό του απολύτως διακριτό στίγμα στην πόλη. Παιδί του ΠΑΟΚ αλλά και του Γιάννη Μπουτάρη με τον οποίο εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια ανέλαβε αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Παράλληλα από το 2010 έως το 2016 διετέλεσε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αττικό Μετρό.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας προέρχεται από αστική οικογένεια της Θεσσαλονίκης, ανιψιός της αείμνηστης Τέλλογλου και γιος του Βασίλειου Ζέρβα, προέδρου του ΠΑΟΚ τη δεκαετία του 1960, που πρωτοστάτησε τότε για την ανέγερση του γηπέδου της Τούμπας.

Επιχειρηματίας, με σπουδές και έντονη κοινωνική δράση. Έχει ιδιαίτερη σχέση με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Είναι οπαδός του ΠΑΟΚ και έχει διαρκείας στην Τούμπα αλλά και στο μπάσκετ. Στο γραφείο του θα βρει κανείς αντίγραφο του κυπέλλου κόρατς και φωτογραφίες με τον Μπάνε Πρέπλεβιτς και τον Πέτζα Στογιάνκοβιτς.

Πολιτικά ανήκει στο χώρο του φιλελεύθερου κέντρου. Από την πρώτη στιγμή αντιοτάχθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η καμπάνια του για το δήμο ήταν καλαίσθητη, με πυκνά μηνύματα, επικεντρωμένη στην αυτοδιοικητική ατζέντα. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στους νέους, χρησιμοποίησε τα social media και περπάτησε σε κάθε γειτονιά της πόλης.

Προεκλογικά έθεσε το δίλημμα της κάλπης – «οι κομματικές υποψηφιότητες θεωρούν τους πολίτες δεδομένους, εγώ θέλω να είμαι ο δήμαρχος που θα κάνει τη δουλειά». Θέλοντας να στηλιτεύσει τον κομματικό ανταγωνισμό έκανε λόγο γα σκηνοθετημένες υποψηφιότητες και συμπλήρωνε με νόημα ότι «δεν περιμέναμε κανένα τηλεφώνημα από την Αθήνα, δεν περιμέναμε κανένα νεύμα για να ασχοληθούμε με την πόλη» αναφερόμενος στους Ταχιάο και Νοτοπούλου που προέκυψαν μετά από ανάλογες πρωτοβουλίες.

 

Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως εξής:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου ήταν ο Βασίλης Ζέρβας, πολιτικός μηχανικός και η μητέρα μου είναι η Λιλίκα Ζέρβα – Ωρολογά, φιλόλογος. Αποφοίτησα από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως αριστούχος. Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Brown στις Η.Π.Α.

Από το 1990, που ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία, ζω και εργάζομαι ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη.

Tην περίοδο 1994-1997 ήμουν αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Σωματείου Π.Α.Ο.Κ και, ως τεχνικός σύμβουλος, υπεύθυνος για την ανέγερση του κλειστού γηπέδου στο Φοίνικα και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του καλαθοσφαιρικού τμήματος που πρωταγωνιστούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από τον Απρίλιο του 2010 έως το Μάρτιο του 2016 διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σε συνέχεια της εκλογής μου ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Πρωτοβουλία – Γ. Μπουτάρης» ανέλαβα, τον Ιανουάριο του 2011, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Από τότε ήμουν υπεύθυνος για μια σειρά περιβαλλοντικών έργων και δράσεων, όπως η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης – 2014, η ίδρυση του «Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων», η διοργάνωση του «Green Party»κ.α.

Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβα καθήκοντα ως Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμος αναπληρωτής του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 κέρδισα εκ νέου την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου διπλασιάζοντας τις ψήφους μου, και ανέλαβα, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Τον Φεβρουάριο του 2015, ύστερα από διαφωνία με τον Δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης, παραιτήθηκα από το αξίωμα του αντιδημάρχου.

Από τον Αύγουστο του 2011 ως τον Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ε.Τ.Ο.Σ.) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, η Κ.Ο.Θ. έδωσε σειρά συναυλιών σε αστικούς και περιφερειακούς χώρους (πλατείες, γυμναστήρια, ανοικτά θέατρα) και προσέφερε τη μουσική της αρτιότητα σε ακροατές που δεν είχαν τριβή με την κλασσική και έντεχνη μουσική ενώ θεσπίσθηκε η διοργάνωση των τακτικών συναυλιών της Κ.Ο.Θ. στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με δωρεάν παρακολούθηση για φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό.

Το Νοέμβριο του 2013 εκλέχτηκα μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήμουν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σε μη εκλόγιμη – τιμητική θέση.

Το 2017 αποχώρησα από την παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” και πλέον παραμένω Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τον Οκτώβριο του 2018 ανακοίνωσα επίσημα την υποψηφιότητά μου ως Δημάρχου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: