Ο Ολλανδικός σιδηρόδρομος αποζημιώνει όσους επιζώντες του Ολοκαυτώματος μετέφερε σε στρατόπεδα

FILE PHOTO: Μια ομάδα επιζώντων του Ολοκαυτώματος, φωτογραφίζεται στο Μνημείο του Jan Hus, στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, στην Πράγα της Τσεχίας. EPA, LDHP




Χιλιάδες επιζώντες του Ολοκαυτώματος και οι οικογένειές τους πρόκειται να λάβουν αποζημίωση από την κρατική σιδηροδρομική επιχείρηση των Κάτω Χωρών.

  • Η Nederlandse Spoorwegen (NS) μετέφερε Εβραίους και άλλες μειονότητες σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Σε δήλωσή της την Τετάρτη, η επιχείρηση δήλωσε ότι ήταν μια “μαύρη σελίδα στην ιστορία της εταιρείας” – με τον διευθύνοντα σύμβουλο Roger van Boxtel να λέει ότι θα πληρώσει “δεκάδες εκατομμύρια ευρώ”.

Περίπου το 70% της ολλανδικής εβραϊκής κοινότητας δεν επιβίωσε τον πόλεμο.

  • Το 2005, η εταιρεία τρένων ζήτησε συγγνώμη – και πέρυσι, δημιούργησε μια επιτροπή για να διερευνήσει τον καλύτερο τρόπο καταβολής της αποζημίωσης.

Ο Job Cohen, ένας σεβαστός πρώην δήμαρχος του Άμστερνταμ, ο οποίος ηγήθηκε της επιτροπής, χαρακτήρισε τις πληρωμές μια ηθική χειρονομία.

Είπε: “Δεν είναι δυνατόν να ονομάσουμε ένα εύλογο και κατάλληλο ποσό χρημάτων που μπορεί να αντισταθμίσει ακόμη και ένα κομμάτι των δεινών των εμπλεκομένων.”

  • Η NS ανέφερε ότι περίπου 500 ζωντανοί επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την εταιρεία, θα λάβουν € 15.000 (£ 13.000) το καθένα.
  • Οι χήρες και οι χήροι των θυμάτων μπορούν να λάβουν € 7.500 (£ 6.700) και αν δεν είναι πλέον ζωντανά, τα επιζώντα παιδιά θυμάτων θα πρέπει να λάβουν € 5.000 (£ 4.400).

Την ίδια ώρα, η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το ρόλο της στη μεταφορά 76.000 Εβραίων στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η εταιρεία είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε ουσιαστικό έλεγχο στις επιχειρήσεις όταν η Γαλλία ήταν υπό ναζιστική κατοχή από το 1940 έως το 1944.

  • Η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει καταβάλει περίπου £ 5b σε αποζημίωση σε Γάλλους πολίτες και σε ορισμένους απελαθέντες.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταβάλει περίπου 70 δισ. Ευρώ (62 δισ. Λίρες στερλίνες) για ναζιστικά εγκλήματα, κυρίως σε εβραίους επιζώντες.

ΠΗΓΗ: Sky News

Η κατάρριψη του drone ήταν μια εμπειρία για ΗΠΑ: Θα πάθουν χειρότερα δήλωσε ο Λαριτζανί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: