Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ καταθέτει στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών

File Photo: Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ (αριστερά) και ο Ερικ Τραμπ. EPA, IAN LANGSDON , POOL




Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ επιστρέφει την Τετάρτη στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας ενώπιον και της οποίας θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών, μεταδίδει μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τις εξελίξεις, σύμφωνα με το CNN.

Η σημερινή κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ βρέθηκε στο προσκήνιο της επικαιρότητας, μετά την αποστολή κλήσης από την ίδια επιτροπή και την αρχική άρνησή του.

Πρόκειται για την δεύτερη κατάθεσή του, ενώπιον της ίδιας επιτροπής.

Οι πολιτικοί σύμμαχοι του Τραμπ Τζούνιορ εξαπέλυσαν μία άγρια επίθεση σε βάρος του προέδρου της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών Ρίτσαρντ Μπουρ με το επίκεντρο της κριτικής τους να εντοπίζεται στην έκδοση της κλήσης, ενώ τον κατηγόρησαν ότι βοηθάει τους Δημοκρατικούς με την συνέχιση της έρευνας του, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Μπουρ δέχθηκε πολιτική κριτική κι από Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη στην επιτροπή του.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν υποχώρησε έναντι της κλήσης, ενώ η επιτροπή συμφώνησε με τον Τραμπ Τζούνιορ για την σημερινή κατάθεσή του, διάρκειας δύο έως τεσσάρων ωρών για έξι ζητήματα.

Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι ερωτήσεις της επιτροπής για τον ρόλο του Τραμπ Τζούνιορ στην περιβόητη συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ τον Ιούνιο του 2016, αλλά κι ερωτήσεις σχετικές με το πρόγραμμα της κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα.

Παρά το γεγονός της επίτευξης συμφωνίας για την σημερινή κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ, η κλήση που του έστειλε η επιτροπή εξακολουθεί να έχει νομική ισχύ, σύμφωνα με την δήλωση μιας πηγής που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπουρ αρνήθηκε να σχολιάσει στο CNN την σημερινή κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ στην Γερουσία.

Από την άλλη μεριά, η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, εδώ και δύο χρόνια διεξάγει την έρευνά της για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Μπουρ από την πλευρά του, δήλωσε ότι η επιτροπή έχει σχεδόν ολοκληρώσει την δικομματική έρευνά της, αλλά πρέπει να λάβει καταθέσεις κι από μερικούς μάρτυρες ακόμη, πριν ολοκληρώσει την έρευνά της.

Ο Τραμπ Τζούνιορ έδωσε την πρώτη κατάθεσή του ενώπιόν της το 2017, ενώ η επιτροπή ακολούθησε μία τακτική επανεξέτασης μαρτύρων για την υποβολή συμπληρωματικών ερωτήσεων. Μεταξύ αυτών, ο γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και του πρώην προσωπικού δικηγόρου του, Μάικλ Κόεν.

Η επιτροπή άρχισε τις σχετικές διεργασίες για μία συμπληρωματική κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο ίδιος είχε συμφωνήσει αρχικά δύο φορές για μία εθελοντική κατάθεσή του, πριν αναβάλλει, οδηγώντας την επιτροπή στην έκδοση της κλήσης τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Μπουρ σχολίασε θετικά τους Δημοκρατικούς συναδέλφους του στην επιτροπή, για την διεξαγωγή της έρευνας σε δικομματικό επίπεδο, ενώ άλλες επιτροπές του Κογκρέσου βρέθηκαν αντιμέτωπες με κομματικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα, σχολίασε θετικά την τοποθέτηση του προέδρου Τραμπ, ότι η επιτροπή του Μπουρ δεν εντόπισε αποδείξεις για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε κριτική στην κίνηση του Μπουρ να κλητεύσει τον Τραμπ Τζούνιορ, μετά την δημοσιοποίηση της εξέλιξης αυτής, τον προηγούμενο μήνα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την κλήτευση του Τραμπ Τζούνιορ ως “μη δίκαιη,” ενώ προχώρησε σε επιθετικές αναρτήσεις κατά του Μπουρ στο Twitter.

Το ενδιαφέρον της επιτροπής για την δεύτερη κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ προκλήθηκε από διαφορετικά στοιχεία που προέκυψαν από την κατάθεσή του, το 2017 και τα στοιχεία που κατέθεσαν άλλοι μάρτυρες, τόσο στην επιτροπή, όσο και στον Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Τραμπ Τζούνιορ κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, της Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, αλλά και την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2017.

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος Μάλερ προκάλεσε μία σειρά νέων ερωτημάτων για τα όσα είχε δηλώσει στις προηγούμενες καταθέσεις του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Ερντογάν για ΗΠΑ, F-35, Κύπρο και S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: