Ο Μπόλτον στην αν. Μεσόγειο: ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ συζητούν για την τύχη Ιράν και Συρίας

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε ελικόπτερο κατά την περιοδεία τους στην “Κοιλάδα της Ιορδανίας”. EPA, ABIR SULTAN / POOL




Μία σημαντική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσκάλεσε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και τον ομόλογό του της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούτσεφ για να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή και ειδικά στη Συρία.

Το γεγονός ότι θα συζητήσουν τη συριακή κρίση χωρίς την παρουσία αντιπροσώπου της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, τονίστηκε από διπλωματικές πηγές. Ο κ. Νετανιάχου αρνήθηκε να κληθεί Τούρκος αντιπρόσωπος κάτι που δέχθηκαν η Ουάσιγκτον και η Μόσχα.

Ο κ. Μπόλτον συναντήθηκε την Κυριακή με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Meir Ben-Shabbat. Και οι δύο χαρακτηρίζονται «γεράκια», όσον αφορά το Ιράν. Ο κ. Ben-Shabbat θεωρείται και υπέρμαχος της τριμερούς συνεργασίας του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ είναι γνωστός εχθρός του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μπόλτον προειδοποίησε χθες το Ιράν ότι δεν θα πρέπει να μεταφράσει λανθασμένα “την σύνεση και την διακριτικότητα των ΗΠΑ ως αδυναμία”.

Αναφερόταν προφανώς στην κίνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει στρατιωτικά πλήγματα κατά στόχων στο Ιράν, στην περασμένη Παρασκευή.

“Κανένας δεν τους έδωσε μία άδεια κυνηγιού στην Μέση Ανατολή,” δήλωσε ο Μπόλτον στην διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι ακύρωσε τα πλήγματα, όταν ενημερώθηκε ότι 150 άνθρωποι θα έχαναν την ζωή τους από τις αμερικανικές επιθέσεις.

Τόνισε ότι αυτό δεν θα ήταν “η αντίδραση που αναλογούσε” στην κατάρριψη από το Ιράν ενός αμερικανικού drone που είχε προηγηθεί.

Πληροφορίες από Hellas Journal, Reuters

Κλιμακώνουν οι ΗΠΑ για το Ιράν: Ο Μάικ Πομπέο πάει στο Ριάντ και τα ΗΑΕ για συνομιλίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: