Ο Μπάιντεν και ο Μπέρνι φοβήθηκαν την Γουόρεν: Η Ελίζαμπεθ κυριάρχησε στο πρώτο ντιμπέιτ

File Photo: Μέλη των μέσων μαζικής ενημέρωσης προβάλλουν την τηλεοπτική συζήτηση των Προεδρικών Υποψηφίων στο Δημοκρατικό Κόμμα, η οποία έλαβε χώρα στο Κέντρο Τεχνών της Adrienne Arsht, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στις 26 Ιουνίου 2019. EPA.. GIORGIO VIERA




Tου ARNAUD LEPARMENTIER (*)

Βρισκόταν στο κέντρο, με το βιολετί της σακάκι. Ξεκίνησε και έκλεισε τη συζήτηση. Η 70χρονη γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν ήταν η πρωταγωνίστρια του πρώτου ντιμπέιτ ανάμεσα στους Δημοκρατικούς υποψηφίους για το χρίσμα, καθώς δεν μετείχαν στη συζήτηση τα δύο φαβορί, ο πρώην αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.

  • Με όπλο της το 15% που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, η Γουόρεν ξεκίνησε από τα αριστερά και παρέμεινε εκεί, αντιπαραθέτοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες με τους Αμερικανούς που δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα και τις πετρελαϊκές εταιρείες με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής. «Η χώρα έχει ανάγκη από διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε.

Η γερουσιαστής τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου διαχειριστή για την υγεία, που θα δώσει τέλος στις ασφαλιστικές εταιρείες. «Η υγεία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», είπε. Ήταν η πρώτη μεγάλη διαφωνία της ημέρας, καθώς οι άλλοι υποψήφιοι θέλουν να διατηρηθεί ένα μικρό σύστημα ιδιωτικού και δημοσίου. Μόνο ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο την υπερασπίστηκε, εξαίροντας κι αυτός τις κοινωνικές κατακτήσεις της πόλης του.

«Βαρετό!», σχολίασε ο πρόεδρος Τραμπ στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Οζάκα.

Ο Τραμπ δεν δίστασε να ειρωνευτεί και τα τεχνικά προβλήματα του καναλιού MSNBC, που αναγκάστηκε κάποια στιγμή να βάλει διαφημίσεις για να διορθώσει ένα πρόβλημα με τα μικρόφωνα.

  • Η συζήτηση, που κράτησε δύο ώρες και έλαβαν μέρος σ’ αυτήν δέκα υποψήφιοι, επέτρεψε να φανεί το ταμπεραμέντο του καθενός. Ο 46χρονος Τεξανός Μπέτο Ο’ Ρουρκ δυσκολεύτηκε αρκετά να εξηγήσει τις θέσεις του για τα όπλα, τη φορολόγηση των εισοδημάτων κατά 70% και τη μετανάστευση, ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει αν θα αποποινικοποιήσει την παράτυπη μετανάστευση, όπως του ζήτησε ο 44χρονος Χουλιάν Κάστρο, ο μόνος ισπανόφωνος υποψήφιος. Ο τελευταίος πήγε καλά, υποστηρίζοντας κι εκείνος αριστερές θέσεις σε μια συζήτηση που απέδειξε ότι αυτή την εποχή είναι δύσκολο να κινείσαι στο κέντρο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δύο υποψήφιοι με ποσοστό κάτω του 1% στις δημοκοπήσεις προσπάθησαν να υπενθυμίσουν τις συνθήκες εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. «Πρέπει να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους του Δημοκρατικού Κόμματος, που δεν μιλά αρκετά στους ξεχασμένους Αμερικανούς», τόνισε ο Τιμ Ράιαν, βουλευτής από το Οχάιο. Αντίστοιχες εκκλήσεις, αλλά με επίκεντρο τους αφροαμερικανούς, απηύθυνε και ο 50χρονος γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ από το Νιου Τζέρσι.

  • Κι όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν στην ερώτηση αν ο Τραμπ πρέπει να καθαιρεθεί, ένας άλλος άγνωστος, ο πρώην βουλευτής από τη Μέριλαντ Τζον Ντελάνι, δήλωσε ότι δεν είναι κάτι που απασχολεί τους ψηφοφόρους που συναντά στην περιοδεία του.

Το κόμμα είναι κουρασμένο από τον πόλεμο. Και ο Τιμ Ράιαν ήταν ο μόνος που τάχθηκε υπέρ της παραμονής των αμερικανών στρατιωτών στα διάφορα μέτωπα.

Στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, η Γουόρεν απάντησε «το κλίμα», ενώ άλλοι υποψήφιοι επέλεξαν την Κίνα ή τα πυρηνικά όπλα. Τη χαρακτηριστικότερη απάντηση όμως την έδωσε ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον Τζέι Ινσλι: «Η μεγαλύτερη απειλή είναι ο Ντόναλντ Τραμπ».

(*) Ο Αρνό Λεπαρμαντιέ είναι ανταποκριτής της Monde στη Νέα Υόρκη-Πηγή: Le Monde via ΑΠΕ ΜΠΕ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η κουβέντα-φαρμάκι του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στον Ακάρ: Είναι τόσο απλό, δεν μπορείτε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: