Ο Ερντογάν αρνείται να ακυρώσει την αγορά των S-400: Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, λέει…

File Photo: Turkish President Recep Tayyip Erdogan in Kremlin Moscow, Russia. EPA, ALEXEY NIKOLSKY, SPUTNIK, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν διέλυσε όλους τους μύθους σήμερα, που τον ήθελαν να ακυρώνει την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Όπως δήλωσε δεν πρόκειται να κάνει κανένα βήμα πίσω από τη συμφωνία του με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ τόνισε ότι η αμερικανική προσφορά για τους Patriot δεν ήταν τόσο καλή, όσο αυτή της Ρωσίας.

Ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε το θέμα, και τώρα πλέον απομένει η ακριβής ημερομηνία παραλαβής του ρωσικού συστήματος. Η παραλαβή αναμένεται να γίνει μέσα στο μήνα και πριν από τη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, στην Ιαπωνία. Είπε σχετικά:

“Υπάρχει ένα συγκεκριμένο βήμα που κάναμε, υπάρχει συμφωνία εδώ και έχουμε δεσμευτεί σε αυτή. Είναι εκτός πραγματικότητας για εμάς να κάνουμε ένα βήμα πίσω» (από τη συμφωνία για τους S-400).

Μετά από την εξέλιξη αυτή, αναμένεται ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες από την Ουάσιγκτον για την επιβολή κυρώσεων, για την ακύρωση της συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, και για την ακύρωση της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών από την Άγκυρα.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Eric Pahon, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει τεχνικές ομάδες στην Τουρκία περισσότερες από μία φορές και επίσης φιλοξένησαν συναντήσεις για να συζητήσουν την απειλή που θέτει η αγορά των S-400 από την Τουρκία εναντίον των F-35.

“Είναι σαφές”, είπε, “ότι η αγορά του S-400 θα δημιουργούσε έναν απαράδεκτο κίνδυνο επειδή το σύστημά του ραντάρ θα μπορούσε να παράσχει στις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες ευαίσθητες πληροφορίες για τα F-35”.

H Συμφωνία των Πρεσπών έγινε μεταξύ κρατών και όχι κυβερνήσεων δήλωσε ο Γιούνκερ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: