Ο Ακάρ έδωσε την τελική απόφαση για τους S-400: Όλα κρίνονται από Τραμπ και Ερντογάν

Ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ στην έδρα του ΝΑΤΟ. EPA, VIRGINIA MAYO / POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο νέος υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάρκ Έσπερ παρουσιάστηκε πιο σκληρός από κάθε άλλο Αμερικανό αξιωματούχο στις συνομιλίες με στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

Σήμερα ξεκαθάρισε για τελευταία φορά στην Τουρκία ότι θα αντιμετωπίσει σκληρές οικονομικές κυρώσεις εάν προχωρήσει στην αγορά των S-400, του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, που έχει διχάσει σε απίστευτο βαθμό τις δύο χώρες.

  • Η κατάσταση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ άγγιξε σήμερα το «σημείο μηδέν», και ενώ αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας η συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν.

Στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, ο κ. Έσπερ που αντικατέστησε την περασμένη εβδομάδα τον Πάτρικ Σάναχαν -απομένει η έγκρισή του από το Κογκρέσο-, μίλησε στους δημοσιογράφους και επέλεξε μία σκληρή γραμμή πριν από τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Ήταν εντυπωσιακή η ενέργειά του να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους στις δηλώσεις του τονίζοντας το θέμα των κυρώσεων στη βάση του νόμου CAATSA.

Η σημερινή συνάντηση των κ. Ακάρ και Έσπερ έγινε σε «επαγγελματικό» κλίμα και στη διάρκεια της, οι δύο υπουργοί είχαν μία ειλικρινή συζήτηση για το θέμα των S-400, που έχει μολύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου ήταν απόλυτος όταν άκουσε την τελική απάντηση του κ. Ακάρ, ότι η Τουρκία δεν υποχωρεί και ότι το σύστημα S-400 αγοράστηκε ήδη και την πρώτη εβδομάδα Ιουλίου θα ξεκινήσει η εγκατάστασή του. Σύμφωνα με πληροφορίες του απάντησε:

  • Εάν η Τουρκία αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400, δεν θα της επιτραπεί να αγοράσει το υψηλής τεχνολογίας μαχητικό αεροσκάφος F-35. Θα επιβληθούν και οι κυρώσεις.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση δεν έληξε με αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Οι δύο πλευρές παραμένουν στις θέσεις τους και δεν σημειώθηκε καμία υποχώρηση.

Ο Έσπερ προσπάθησε να μεταπείσει τον κ. Ακαρ λέγοντας ότι η Τουρκία έχει και τώρα την ευκαιρία να ακυρώσει την αγορά των S-400. Ο Τούρκος υπουργός, μεταφέροντας τις εντολές του κ. Ερντογάν, ήταν αμετάπειστος.

Νέα δεδομένα για Ελλάδα και Κύπρο σε σχέση με την Αμερική: Το πρώτο βήμα έγινε στη Γερουσία

Η συνάντηση των δύο ανδρών θεωρείται ο πρόδρομος για την αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της συνόδου των G-20. Οι δύο πρόεδροι καλούνται να σπάσουν το άνευ προηγουμένου αδιέξοδο.

Ο αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι κατά τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, δεν έγινε καμία διαφορετική κίνηση ή αλλαγή θέσης και από τις δύο πλευρές.

Συγκεκριμένα:

Όπως δήλωσε επανειλημμένα ο πρόεδρος Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα υποκύψει στα αμερικανικά τελεσίγραφα και ότι η αγορά των S-400 είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους  ότι το ρωσικό σύστημα αποτελεί απειλή για το μαχητικό αεροσκάφος F-35 και ότι η Τουρκία θα εκδιωχθεί από το πρόγραμμα F-35 αν αγοράσει τους S-400. Η Ουάσιγκτον πρόσφερε για μία ακόμη φορά το αμερικανικό σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot, αλλά η Τουρκία απάντησε ότι οι S-400 είναι καλύτεροι και πιο φθηνοί.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, του μήνυμα του κ. Έσπερ ήταν αρκετά απλό. Είπε:

  • “Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος για πολλά, πολλά χρόνια. Η επιμονή αγοράς των S-400 υπονομεύει αυτή τη σχέση”.

Ως γνωστόν, η Αμερική έχει ήδη σταματήσει να εκπαιδεύει τους Τούρκους πιλότους στα F-35 και έχει δώσει τελεσίγραφο στην Άγκυρα για να φύγει το στρατιωτικό προσωπικό της από τις ΗΠΑ μέχρι την 31η Ιουλίου.

Αποστολάκης και Ακάρ στις Βρυξέλλες: “Πάρτι” τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: