Νίκος Χριστοδουλίδης: Έτσι πείσθηκαν οι εταίροι της Κύπρου και βρήκαμε καθολική ανταπόκριση

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Γιώργο Κατρούγκαλο. ΚΥΠΕ




«Είναι σημαντικό ότι οι εταίροι μας στην ΕΕ αντιλήφθηκαν ότι χρειάζεται να περάσουμε από φραστικές διακηρύξεις υποστήριξης σε συγκεκριμένα μέτρα», επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον Active και την εκπομπή Ατζέντα.

Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό ότι κατά το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων λήφθηκε η πολιτική απόφαση, έτσι ώστε να υποβληθούν συγκεκριμένες επιλογές στα κράτη μέλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για θέματα που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, για θέματα που άπτονται την εξωτερική δράση της ΕΕ, ούτως ώστε να σταλούν μηνύματα κατά της Τουρκίας».

Ερωτηθείς αν είμαστε προ των πυλών ενός θερμού επεισοδίου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «σίγουρα καμία ενέργεια από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης δε θα ευνοήσει μια τέτοια ενέργεια. Μακριά από τέτοιου είδους προσεγγίσεις, με απόλυτη ψυχραιμία, διαχειριζόμαστε μια δύσκολη κατάσταση πραγμάτων. Και όπως έδειξαν και οι χθεσινές εξελίξεις, αξιοποιώντας την ΕΕ, όπου θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, προωθούμε πολιτικά, οικονομικά, διπλωματικά νομικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».

Όσον αφορά στο κατά πόσο χρησιμοποίησε το «όπλο» του Βέτο, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι «χθες οι συζητήσεις έγιναν στο πλαίσιο του πακέτου διεύρυνσης, που αφορά πολλές χώρες, όχι μόνο την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε αναφέρει ότι το εν λόγω προσχέδιο δεν ικανοποιεί τις ανησυχίες μας. Και οφείλω να πω ότι υπήρξε καθολική ανταπόκριση από τους εταίρους μας, για να πάμε από τα λόγια σε συγκεκριμένες αποφάσεις».

Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα θορυβήσει την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «σίγουρα κάποιες αποφάσεις δε θα τις ξεπεράσει χωρίς προβληματισμό, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να έχουμε υπόψη για το ποια χώρα έχουμε να κάνουμε. Μια χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίδιων των πολιτών της. Μια χώρα που έχει προβλήματα με όλα τα γειτονικά κράτη. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και αυτό το πλαίσιο».

Σχολιάζοντας το κατά πόσο είναι απαραίτητα  τα οικονομικά μέτρα για να θορυβηθεί η Τουρκία, ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι «ένα από τα θέματα που είχε αναφέρει χθες ο Επίτροπος Χαν είναι τα προενταξιακά κονδύλια, που ενδιαφέρουν την Τουρκία. Επίσης , αν δείτε και το χθεσινό κείμενο των συμπερασμάτων, το θέμα της τελωνειακής ένωσης παραμένει παγωμένο».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή αποκάλυψη από τον Οζερσάι για το δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και το γεγονός της καταγραφής περιουσιακών στοιχείων στα Βαρώσια, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Οζερσάι, δεν έχει καμία σχέση με το δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα, όπου δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση. Από εκεί και πέρα, το θέμα των δηλώσεων του κ. Οζερσαι, χωρίς να τις υποβαθμίζουμε σε καμία απολύτως περίπτωση – και ήδη έχουμε δώσει οδηγίες για να έρθουμε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη -έχω την εντύπωση ότι έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, έχει ένα χαρακτήρα έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Οζερσάι».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικροτεί τις θέσεις του κ. Οζερσάι, ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε «σε καμιά περίπτωση. Και αν θέλετε να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω, χωρίς να εμπλέκομαι στα εσωτερικά των Τουρκοκυπρίων, μια ενδεχόμενη επικράτηση του κ. Οζερσάι, θα είναι μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού».

Σχολιάζοντας το αν έχει χαθεί η οποιαδήποτε γέφυρα επικοινωνίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, υπογράμμισε πως «δε θα συμφωνήσω μαζί σας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών, δεδομένου ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις παράνομες της ενέργειες».

Ξεκαθάρισε καταληκτικά ότι «οι τουρκικές προκλήσεις είναι κάτι που αφορούν την Τουρκία και όχι τους Τουρκοκύπριους και η επίκληση των τελευταίων από την Άγκυρα είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στηριχτεί».

Πηγή: philenews.com / Νικολέττα Κουρούσιη

“Πουλάει και πνεύμα” ο Τσαβούσογλου: Μοιράζουμε το φυσικό αέριο και λύνουμε το Κυπριακό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: