Νέο ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής απαιτεί την ακύρωση της αγοράς των S-400 από Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου κ. Eliot L. Engel. Φωτογραφία Χρ. Αβρααμίδης, ΓΤ




Οι βουλευτές Έλιοτ Ένγκελ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Μάικλ Μακόλ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας, χαιρέτισαν χθες την ομόφωνη απόφαση της αμερικανικής Βουλής για το νομοσχέδιο τους, που καλεί την τουρκική κυβέρνηση να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Το ψήφισμα του Σώματος με αριθμό 372 τονίζει βέβαια την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία, αλλά προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική και τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

“Το βλέπουμε σπάνια στις εξωτερικές υποθέσεις, αλλά αυτό είναι ένα θέμα άσπρο ή μαύρο. Δεν υπάρχει μεσαία λύση. Είτε ο κ. Ερντογάν ακυρώνει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν το κάνει. Και δεν υπάρχει μέλλον για την Τουρκία για να έχει τόσο τους ρωσικούς S-400 όσο και τα αμερικανικά F-35. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει δρόμος που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την τεχνολογία της εθνικής μας ασφάλειας στη Ρωσία “, δήλωσε ο κ. Ένγκελ.

Ο κ. Μακόλ τόνισε από την πλευρά του:

«Ενώ είμαστε βαθιά, πολύ βαθιά ανήσυχοι για τη συμμαχία μας με την Τουρκία, θέλουμε πολύ να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας. Και οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση και διατήρηση αυτής της σχέσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το παρόν ψήφισμα εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην προσφορά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να πωλήσει την Τουρκία στο σύστημα Patriot, εάν η Τουρκία δεν αποκτήσει τους S-400. Θέλουμε να δώσουμε στην Τουρκία την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασφαλείας της χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει μια σαφή επιλογή μεταξύ της αγοράς των ρωσικών S-400s και της προσφοράς των ΗΠΑ για να επιταχυνθεί η παράδοση των πυραύλων Patriot. Καλώ την Τουρκία να προχωρήσει προς τα εμπρός και να επιλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι πιλότοι των F-35 δεν εκτελούν εκπαιδευτικές πτήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: