File Photo: Ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου. Φωτογραφία ΓΤΠ via ΚΥΠΕ




Την αγανάκτησή του για τις ληστρικές συμπεριφορές της Τουρκίας εξέφρασε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό του στο διήμερο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει το Σωματείο Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, στη Λεμεσό.

  • Η πειρατεία και οι ληστρικές συμπεριφορές της Τουρκίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτές από κανένα σύγχρονο κράτος, ανέφερε ο κ. Φωτίου, χωρίς να αποκλείει τη δρομολόγηση μέτρων και από κράτη της περιοχής και τόνισε ότι βρισκόμαστε για μια ακόμη μια φορά σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση της ιστορίας του Κυπριακού προβλήματος.

“Η αλαζονεία και η έξαρση των τάσεων ηγεμονισμού της τουρκικής ηγεσίας, με την προσπάθειά της να θέσει υπό τουρκικό έλεγχο ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οδήγησαν σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, έμπρακτα και αποτελεσματικά πλέον, από το σύνολο των πολιτισμένων κρατών, με προεξάρχοντα εκείνα της Ευρώπης, καθώς και από όλες τις άλλες δυνάμεις που τάσσονται αλληλέγγυες με την επικράτηση του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των κρατών”, συμπλήρωσε.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης από το γεγονός ότι οι ηγέτες και των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας.

  • Είπε, επίσης, πως η δρομολόγηση αυτών των μέτρων και η δέσμευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για συνέχιση της στενής επιτήρησης και παρακολούθησης των εξελίξεων, αποτελεί έμπρακτη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων έναντι των Τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης.

Η Τουρκία, συνέχισε, γνωρίζει τώρα καλά πως οι έκνομες ενέργειες της και η όλη προκλητική της στάση, θα έχουν γι’ αυτήν σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κόστος,” χωρίς σε αυτές τις επιπτώσεις να συμπεριλαμβάνουμε και εκείνες που είναι πολύ πιθανόν να δρομολογηθούν και από άλλα κράτη, ιδιαίτερα της περιοχής”.

  • Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Προεδρίας διαμήνυσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιθυμεί τις εντάσεις και τις αντιπαραθέσεις στην περιοχή μας και πως παραμένει προσηλωμένη στην προτεραιότητα εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, μέσω της διεξαγωγής ενός δημιουργικού διαλόγου με αλληλοσεβασμό στις εύλογες ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων.

Θέλουμε, πρόσθεσε, να οδηγήσουμε την Κύπρο σε μια νέα εποχή που να υπόσχεται περισσότερα για όλους τους κατοίκους της, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και ευημερίας που θα καταστήσουν δυνατή, και την επανένωση της πανάρχαιας ελληνικής χερσονήσου της Καρπασίας με τους νόμιμους κατοίκους της.

  • “Της Καρπασίας με τους ηρωικούς μας εγκλωβισμένους, τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων μας στο Ριζοκάρπασο που παραμένουν θεματοφύλακες μιας ιστορίας που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα και που παραμένουν πεισματικά στην πατρώα γη, στερούμενοι της ελευθερίας και των δικαιωμάτων τους, αλλά με βαθιά την πίστη τους στην προσδοκία του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας”, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο, ο Φώτης Φωτίου είπε πως, αποτελεί ακόμη μια επισφράγιση της προσπάθειας για διατήρηση ζωντανής της μνήμης και του άσβεστου πόθου του λαού της Καρπασίας, για επιστροφή στην προγονική γη.

Συνεχάρη επίσης την ηγεσία του σωματείου, λέγοντας ότι το συνέδριο είναι ακόμη μια σημαντική ενέργεια που προωθεί τον κύριο στόχο της ίδρυσής του σωματείου, για σύσφιγξη των σχέσεων όλων των Ελληνοκυπρίων και ιδιαίτερα των προσφύγων, την εξύψωση του αγωνιστικού φρονήματος, την καλλιέργεια του πνεύματος της ενότητας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

«Υπήρξε ένα μπέρδεμα» λέει ο ψεύτης Κουντρέτ Οζερσάι για τα Βαρώσια: Δεν ελήφθη απόφαση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: