Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-ΗΑΕ: Η ΑΟΖ και το Κυπριακό στην ατζέντα

Τόσο ο κ. Χριστοδουλίδης όσο και ο κ. Al Nahyan μίλησαν θερμά για την διμερή συνεργασία και την φιλία των δύο χωρών. ΚΥΠΕ




Τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, το Κυπριακό, τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου, τη Συριακή κρίση, το Παλαιστινιακό και διμερή θέματα που αφορούν την συνεργασία Κύπρου-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συζήτησαν σήμερα στη Λευκωσία οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σεϊχης Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

  • Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συνεργασίας που προνοεί για την δημιουργία κοινής επιτροπής συνεργασίας καθώς και συμφωνία για συνεργασία σε οικονομικά και τεχνικά θέματα.

Τόσο ο κ. Χριστοδουλίδης όσο και ο κ. Al Nahyan μίλησαν θερμά για την διμερή συνεργασία και την φιλία των δύο χωρών και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την αλληλοϋποστήριξη σε διάφορους τομείς. Αναφορά έγινε και στην πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για την κλιματική αλλαγή με την εμπλοκή χωρών της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ στη δήλωσή του ανέφερε ότι ενημέρωσε λεπτομερώς τον ομόλογό του για τις πρόσφατες κλιμακούμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής από την Τουρκία.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, αλλά αποτελούν και αναπόσπαστο μέρος της συντονισμένης στρατηγικής της Τουρκίας για άσκηση ελέγχου στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών εξελίξεων, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών της περιοχής, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ασταθούς περιοχής μας», ανέφερε.

Ανέφερε ακόμη πως ενημέρωσε τον Σεΐχη Al Nahyan και για το Κυπριακό και τις προσπάθειές μας για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος εκφράζοντας την εκτίμηση της Λευκωσίας στη σαφή υποστήριξη των ΗΑΕ σε αυτές τις προσπάθειες.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τη διπλωματία των κανονιοφόρων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όπως επεσήμανε, στις συνομιλίες με τον ομόλογό του κοινή ήταν η αντίληψη ότι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις κοινές προκλήσεις από τον εξτρεμισμό ως την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στο πλευρό των ΗΑΕ όσον αφορά τις πρόσφατες επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Κόλπου.

Η Λευκωσία, είπε, καταδικάζει οποιεσδήποτε τρομοκρατικές ενέργειες και στέλνει σαφές μήνυμα για την αμείλικτη αποφασιστικότητα μας να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις αναφέρθηκε στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για τη σύσταση μεικτής επιτροπής συνεργασίας, καθώς στην συμφωνία οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες που καθορίζουν το νομικό πλαίσιο για την πορεία προς περαιτέρω επέκταση των διμερών σχέσεων, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα.

Στήριξη εξέφρασε και στις σχέσεις ΕΕ-ΗΑΕ και στην ανάγκη για ουσιαστική και πολυδιάστατη ενίσχυσή τους.

Για την Συριακή κρίση ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Λευκωσία στηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα των ΗΕ και εκφράζει την σοβαρή ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Επίσης ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την εφαρμογή των συμφωνιών για την κρίση στην Υεμένη καθώς και τη λύση των δύο κρατών για το Μεσανατολικό που είναι απαραίτητη για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε ακόμη τον όμολογό του για τις διάφορες τριμερείς συνεργασίες που έχει συνομολογήσει η Κύπρος και η Ελλάδα με χώρες της περιοχής.

Έναν θαυμάσιο φίλο και υποστηρικτή χαρακτήρισε την Κύπρο ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ, άνκαι είπε, η φιλία αυτή μετράει μόνο δώδεκα χρόνια.

Αναφέρθηκε σε σχέση εμπιστοσύνης που μεταφράζεται και σε πιο απτές συνεργασίες όπως στον εμπορικό τομέα και στον τουρισμό.

Ο Σεΐχης Al Nahyan είπε ότι το διμερές εμπόριο ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ κάτι που θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι ο τομέας αυτός μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα.

Για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις πρόσφατες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στη θάλασσα του Ομάν αλλά και στα ανοικτά των ΗΑΕ τον Μάϊο, ο ΥΠΕΞ της χώρας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη στήριξη της Λευκωσίας λέγοντας παράλληλα ότι για αποκλιμάκωση της κρίσης χρειάζεται ένα σοφό σχέδιο και φίλους και εταίρους στην περιοχή όπως η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το σχέδιο αυτό είπε πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες όλων των παικτών στην περιοχή. Ανέφερε παράλληλα ότι για τα επεισόδια αυτά η χώρα του ενημέρωσε λεπτομερώς, με διαφάνεια και με υπευθυνότητα το ΣΑ των ΗΕ , παρουσιάζοντας και τεχνικές λεπτομέρειες, δείχνοντας τον υπαίτιο πίσω από αυτές τις επιθέσεις.

Είπε ότι Κύπρος και ΗΑΕ είναι χώρες της ίδιας περιοχής και αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις οι οποίες μόνο με συνεργασία μπορούν να επιλυθούν. Παράλληλα αναφέρθηκε στο Μεσανατολικό λέγοντας ότι προκαλεί σοβαρή ανησυχία και ότι τόσο η χώρα του όσο και η Κύπρος πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν βήματα προς τα εμπρός.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/06/2019

Κυπριακό και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο “μενού” της συνάντησης Συλλούρη-Al Nayan

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: