Μητροπολίτης Γέροντας Ναϊρόμπι Μακάριος: Έχει να επιδείξει έργο με παγκόσμια εμβέλεια

Eιδική τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γέροντα Ναϊρόμπι, Υπέρτιμου και Έξαρχου Κένυας κ. Μακαρίου κατά την οποία αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Φωτογραφία Eleftheria.Gr




Του Δρ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Η Αφρική, η δεύτερη μεγαλύτερη Ήπειρος της γης, είναι η Ήπειρος των εξωτικών μυστηρίων και των τεραστίων αντιθέσεων. Από το έδαφος, τις γλώσσες ως τους ανθρώπους της.

Σχεδόν ο μισός χρυσός του πλανήτη προέρχεται από χρυσορυχεία, από ένα μικρό μέρος, το Witwatersrand στη Νότιο Αφρική. Κι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτόν τον τόσο προικισμένο από τον Θεό τόπο, ζουν κάτω από πανάθλιες συνθήκες. Ο μισός σχεδόν παιδικός πληθυσμός των υποανάπτυκτων χωρών της Αφρικής πέφτουν θύματα παιδικής εργασίας. Σε αυτές τις χώρες, οι άνθρωποι πρέπει να περπατήσουν αρκετά  χιλιόμετρα για να μαζέψουν νερό, το οποίο συνήθως είναι κακής ποιότητας, ακατάλληλο για πόση. Στην Αφρική χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από έλλειψη νερού και τροφής!

  • Μέσα σε αυτές τις πολύ δυσμενείς και αντίξοες συνθήκες, η Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Αφρικής, με επικεφαλής τον Κύπριο Μητροπολίτη Γέροντα Ναϊρόμπι, Υπέρτιμο και Έξαρχο Κένυας κ.κ. Μακάριο (κατά κόσμο Ανδρέα Τηλλυρίδη), δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή των λιμοκτονούντων ανθρώπων της Κένυας.

Ο Γέροντας Μακάριος αποφοίτησε με άριστα από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού και αμέσως μετά φοίτησε με υποτροφία στο ξακουστό Πανεπιστήμιο τους Κέμπριτζ! Ήθελε να γίνει μουσικός, μα τον κέρδισε η Θεολογία. Πολυμαθής και πολύγλωσσος, θα μπορούσε να γίνει ένας άριστος μουσικός ή ένας σπουδαίος Δάσκαλος, ακόμα και καθηγητής Πανεπιστημίου… Επέλεξε, το δύσκολο δρόμο της εθελουσίας προσφοράς, ζώντας για τέσσερις δεκαετίες στην Κένυα των 47 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι πλείστοι των οποίων ζουν κάτω από πρωτόγνωρες και άθλιες συνθήκες. Έγινε φάρος λαμπερός που φωτίζει αέναα το δρόμο στους ναυαγούς της ζωής.

«Ονειρευότανε», γράφει ο Άρης Παπαδόπουλος στον “Εθνικό Κήρυκα”, «να διδάσκει σε Πανεπιστήμια. Το όραμα όμως του πνευματικού του γέροντα Σωφρονίου στο Εσεξ ήταν διαφορετικό. “Θα σε στείλουν στην Κένυα” του είπε. Κι όντως το 1977 τον στέλνουν να ανοίξει την Πατριαρχική Σχολή της Αφρικής που ήθελε και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄.  Το 1991 πάει στο Λονδίνο και ενημερώνεται από τον Γέροντα, που του λέει “θα σε κάνουν ιερέα”. “Εμένα;” αναρωτιέται.

“Εσένα” του αποκρίνεται ο γέροντας που τον εμπιστευόταν τυφλά ο Ανδρέας Τηλλυρίδης. Και το μεγάλο ταξίδι του Γέροντα Μακαρίου αρχίζει. Και έτσι έγινε Μητροπολίτης Κένυας, Yπέρτιμος και Εξαρχος πάσης Ανατολικής Αφρικής. Ένας σεβάσμιος κληρικός που παίζει πιάνο και χορεύει με τους φοιτητές του παραδοσιακούς αφρικανικούς χορούς…».

  • Όπως επεσήμανε ο Γέροντας Μακάριος, «ένας σοβαρός λόγος που με παρακίνησε να ιδρύσουμε τα σχολεία, και ειδικά τα ορφανοτροφεία, ήταν γιατί ιδιαίτερα τα παιδιά υπέφεραν. Δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να σπουδάσουν, ούτε να έχουν ένα πιάτο φαγητό την ημέρα…».

Φροντίζει για την Παιδεία όσο κανείς άλλος. Και όπως έχει δημοσιεύσει παλαιότερα ο «Ε.Κ.», στους χώρους της Μητροπόλεως στο Ναϊρόμπι, μαζεύονται την ημέρα 1.500 και πλέον άτομα. Λειτουργούν Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο, διδασκαλικό Κολέγιο με 400 φοιτητές και φοιτήτριες, η Πατριαρχική Σχολή με 70 μαθητές, και μετά η τεχνική σχολή με 700 φοιτητές και φοιτήτριες.

Κάθε εβδομάδα κάνει επισκέψεις στις ενορίες του σε όλη την Κένυα. Τριακόσιες τον αριθμό με ένα εκατ. Ορθοδόξους.  Ο ίδιος επιμένει και έχει κάνει πολλούς Ορθόδοξους ακόμα και από τον περήφανο, αλλά με πολλά προβλήματα λαό των Μασάι. Δεν διστάζει να πάει και σε επικίνδυνες περιοχές. Όχι λόγω μουσουλμανισμού, όπως λέει ο ίδιος, αλλά επειδή το κράτος δεν έχει μεγάλο έλεγχο και πολλές φορές γίνονται επιδρομές από πειρατές του Ινδικού Ωκεανού.

Ο Γέροντας Μακάριος έχει γράψει περί τα 100 βιβλία και πάρα πολλά άρθρα. Και έχουν με προτροπή του μεταφραστεί όλα τα χριστιανικά βιβλία της Ορθοδοξίας και σε 32 διαλέκτους της Κένυας από τις 42. Γι’ αυτό και μόνο έχει βραβευτεί από τον Πατριάρχη της Μόσχας κ. Κύριλλο, με τον οποίο είχαν συνδεθεί φιλικά ως φοιτητές. Καμάρι του όμως είναι η Βασιλική Χορωδία Μακαρίου Κένυας. Φοιτητές και δόκιμοι ιερείς τραγουδούν ύμνους σε ελληνικά, αγγλικά, σουαχίλι και γαλλικά.

  • Πως βρέθηκε στη Λάρισα

Το περασμένο καλοκαίρι μια ομάδα φοιτητών με επικεφαλής τους κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής και  κ. Ματθαίο Σπελέτα, καθηγητή Κλινικής Ανοσολογίας,  βρέθηκε στην Κένυα και πρόσφερε εθελοντικώς ιατρική φροντίδα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που το είχαν ανάγκη.

Δεκαεννιά από τα εικοσιπέντε μέλη της αποστολής ήταν φοιτητές, που διαπνέονται από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, χάρη κυρίως στις οικογένειες και τους καθηγητές τους. Τα παιδιά της Κένυας τους κέρδισαν από την πρώτη στιγμή: με το χαμόγελο και την αγκαλιά τους ζέσταναν τις καρδιές τους. Χόρεψαν, τραγούδησαν και έπαιξαν μαζί τους και έδειξαν πως ξέρουν να αγαπούν όποιον τα αγαπά, πως δεν ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από το χρώμα, τη φυλή και τη θρησκεία αλλά από τα αισθήματα!

  • Όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Ο Σεβασμιότατος έχει παρουσιάσει δραστηριότητα και έργο με παγκόσμια εμβέλεια, όπου, παράλληλα με το ποιμαντορικό του έργο στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Αφρικής, έχει αναπτύξει πολύτιμο νοσηλευτικό και ιατρικό έργο, με τη δημιουργία πολλών μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας στην Κένυα, παρέχοντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους κατοίκους της περιοχής, ανεξάρτητα από θρησκεία και φυλετική καταγωγή. Ο Σεβασμιότατος αποτελεί πρότυπο αλτρουισμού και αυτοθυσίας για τον συνάνθρωπό μας αφού αφιέρωσε τη ζωή του, συνολικά 40 χρόνια υπηρετώντας με ζήλο στην Αφρικανική ήπειρο. Το έργο αυτό έχει αναγνωριστεί πρόσφατα και από μέλη (καθηγητές και φοιτητές) του Τμήματος Ιατρικής, με τη φιλοξενία τους στις εγκαταστάσεις της Ιεραποστολής στο Ναϊρόμπι το καλοκαίρι του 2018».

Για όλα τα παραπάνω  το Τμήμα Ιατρικής  της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργάνωσε, την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, ειδική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» κατά την οποία ο Μητροπολίτης Μακάριος  αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της. Ήταν μια εκδήλωση γεμάτη με τα αρώματα της ανεπιτήδευτης αγάπης τους Γέροντα Μακαρίου που καθήλωσε όλους όσους την παρακολούθησαν.

Υστερόγραφο: Νοιώθω πολύ τυχερός και ευλογημένος που αξιώθηκα να συναντηθώ για πρώτη φορά με αυτήν την τεράστια Άγια Μορφή της Ορθοδοξίας. Στην μια ώρα που κράτησε η κουβέντα μας,  ταξίδεψα νοερώς στους δρόμους της άδολης αγάπης και των δακρύων του και πήρα δύναμη μέσα την απεραντοσύνη της Αγιότητας του.

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Οι νέοι αγνοούν επιδεικτικά τον κομματισμό: Η αποχή και πάλιν, ο μεγάλος νικητής των εκλογών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: