Μπόρις Τζόνσον: Οι αποκαλύψεις απειλούν σοβαρά το φαβορί για τη διαδοχή της Τερέζας Μέι

File Photo: Πέφτει πριν ανέβει στην καρέκλα του προέδρου ο Τζόνσον. EPA, ANDY RAIN




Η αποκάλυψη, από την εφημερίδα Guardian, του μεταμεσονύκτιου καυγά μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και της συντρόφου του έγινε τη στιγμή που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών διεκδικεί με ιδιαίτερες αξιώσεις την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την παραίτηση της Τερέζας Μέι.

Υπό αυτή την έννοια οι αποκαλύψεις είναι εξαιρετικά δυσάρεστες για τον Μπόρις Τζόνσον αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες καθώς η μάχη της διαδοχής έχει μπει στην τελική της φάση και ο  πρώην υπουργός Εξωτερικών και δήμαρχος Λονδίνου βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητας του να μειώνονται, πριν καν αναλάβει να διαχειριστεί την υπόθεση του brexit.

Ηχογραφημένα ντοκουμέντα

Όσο κι αν η ομάδα του Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να μετριάσει την απήχηση του σκανδάλου και να κλονίσει την αξιοπιστία των μαρτύρων, τα ηχογραφημένα ντοκουμέντα είναι άλλη μια απόδειξη για την ηθική υπόσταση του εκλεκτού μεταξύ των μελών του κόμματος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση τα ποσοστά του κ. Τζόνσον μειώνονται σε ανησυχητικό βαθμό, ενώ όλες οι εφημερίδες με πρωτοσέλιδα παίρνουν θέση εναντίον του, εκτός της Telegrath που βλέπει κομμουνιστική συνωμοσία πίσω από τη δημοσιοποίηση των κατορθωμάτων του συνεργάτη της.

Άλλο ένα χτύπημα για τον Μπόρις Τζόνσον είναι σημερινή δήλωση του Στιβ Μπάνον, του ακροδεξιού πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία επιβεβαιώνει πως συμβούλευσε τον Τζόνσον για το πώς θα κινηθεί μετά την παραίτηση του τελευταίου από το Φόρειν Ὀφις.

Πεδίο ανοιχτό για τον αντίπαλό του

Μέσα σε όλα αυτά ήλθαν και οι προειδοποιήσεις των ειδικών σε θέματα Διεθνούς Εμπορίου, του Οργανισμού Διεθνούς Εμπορίου, του brexiter υπουργού Διεθνούς Εμπορίου Λιάμ Φοξ, και του Διοικητού της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι, που καταρρακώνουν τα επιχειρήματα του Μπόρις Τζόνσον, όσον αφορά στο εμπορικό καθεστώς της Βρετανίας σε περίπτωση μη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Στην πρώτη κοινή εμφάνιση των δύο τελικών υποψηφίων το Σάββατο ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε πεισματικά να απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις για τις προεκλογικές υποσχέσεις του.

Θα είναι το περιστατικό η αρχή του μαδήματος της μαργαρίτας για τον Μπόρις Τζόνσον; Θα επιβεβαιωθούν όσοι ισχυρίζονται πως ο φανατικότερος εχθρός του είναι ο ίδιος ο εαυτός του;

Το βέβαιο είναι πως το πεδίο είναι πλέον ανοιχτό για τον αντίπαλο του Τζέρεμι Χαντ, να αναδείξει το έλλειμμα ηθικής καθώς και προσωπικής και πολιτικής αξιοπιστίας του Μπόρις Τζόνσον.

ΠΗΓΗ: DW

Κλιμακώνουν οι ΗΠΑ για το Ιράν: Ο Μάικ Πομπέο πάει στο Ριάντ και τα ΗΑΕ για συνομιλίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: