File Photo: Greek parliament. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή τον νέο Ποινικό Κώδικα

και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομία.

Κανείς όμως δεν γνωρίζει πότε και πως θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν οι Κώδικες καθώς για την επόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Κατά πάσα πιθανότητα, αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης και ψήφισης των Κωδίκων. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή ακόμα ένα νομοσχέδιο για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, η συζήτηση και ψήφιση του οποίου επίσης πρέπει να προγραμματιστεί.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας επιφέρει σημαντικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων:

Καταργείται η μετατροπή των περιοριστικών της ελευθερίας ποινών σε χρηματικές και προβλέπεται η ολική ή μερική μετατροπή της φυλάκισης σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις διατήρησης της μετατροπής ποινών σε χρηματικές, για τις υποθέσεις εγκλημάτων που έχουν ήδη τελεστεί και για όσο χρόνο αναμένεται η εκδίκασή τους.

Καταργούνται τα πταίσματα ως κατηγορία αξιόποινων πράξεων.

Επανακαθορίζονται οι ποινές που επιβάλλονται στην πλειονότητα των ποινικών αδικημάτων. Κατά βάση μειώνεται το πλαίσιο ποινής, αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού χρηματικών ποινών.

Ενσωματώνεται ο θεσμός κοινωφελούς εργασίας στις κύριες ποινές.

Αναμορφώνεται ο θεσμός αναστολής εκτέλεσης της ποινής με καταβολή ποσού ως 10.000 ευρώ ως όρου αναστολής εκτέλεσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: