Μετά την Ουγγαρία και η Πολωνία διολισθαίνει προς τον αυταρχισμό: Φταίει η ενωμένη Ευρώπη;

File Photo: Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki (Κ) στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βαρσοβία. EPA, LESZEK SZYMANSKI
Του JAKUB IWANIUK (*)

Η επιβλητική νίκη του κυβερνώντος υπερσυντηρητικού κόμματος της Πολωνίας στις ευρωεκλογές αποτέλεσε έκπληξη τόσο για την αντιπολίτευση όσο και για την πλειοψηφία.

Με μια διαφορά 7 μονάδων έναντι της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας (45,38% έναντι 38,47%), το κόμμα του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι είναι το μεγάλο φαβορί στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

  • Οι Πολωνοί δημοκράτες έχουν έναν επιπλέον λόγο να ανησυχούν: η παραμονή του PiS στην εξουσία θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των αυταρχικών μέτρων που άρχισαν να εφαρμόζονται πριν από τέσσερα χρόνια.

Η νίκη του PiS εξέπληξε ακόμη περισσότερο λόγω του γεγονότος ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζουν κατ’ εξοχήν οι μορφωμένοι κάτοικοι των πόλεων. Η σχετικά υψηλή συμμετοχή (45,68% έναντι 23,83% το 2014) ευνόησε το κυβερνητικό κόμμα, που κατάφερε να κινητοποιήσει την ύπαιθρο και τις πόλεις μεσαίου μεγέθους. Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία αντίθετα, που περιλάμβανε από τους Πράσινους μέχρι το συντηρητικό Πολωνικό Αγροτικό Κόμμα, πραγματοποίησε μια μάλλον άχρωμη εκστρατεία.

  • Το τελευταίο διάστημα πριν από τις εκλογές, το PiS κατέφυγε σε παροχολογία και προπαγάνδα, στην οποία επιδόθηκαν τόσο τα υποταγμένα ιδιωτικά μέσα όσο και τα δημόσια μέσα που δεν σέβονται πια ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το PiS έχει διανείμει σε επιδόματα γύρω στα 80 δισεκατομμύρια ζλότι (18,7 δισεκατομμύρια ευρώ).
  • Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όπου ήταν πολύ ενεργός, ο Κατσίνσκι κατασκεύασε νέους αποδιοπομπαίους τράγους: τους ομοφυλόφιλους, τους οποίους κατηγόρησε ότι παρασύρουν τα παιδιά, το ευρώ και τον κίνδυνο ενός «μαζικού πληθωρισμού». Ακόμη και το ακανθώδες ζήτημα της επιστροφής των εβραϊκών αγαθών που κλάπηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπεσε στο τραπέζι, με αποτέλεσμα να χάσει έδαφος η ακροδεξιά. Το σύνθημα του PiS – «Η Πολωνία, καρδιά της Ευρώπης» – αντανακλούσε την επιθυμία του πολωνού προέδρου να εξαγάγει τη «συντηρητική επανάστασή» του σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Το PiS προέβαλε επίσης μια απροσδόκητη αντίσταση στις διάφορες υποθέσεις και σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν τον τελευταίο καιρό. Ακόμη και το σκάνδαλο της παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας λειτούργησε υπέρ του, αφού το αγροτικό εκλογικό σώμα έσπευσε να υπερασπιστεί την εκκλησία.

  • Η αντιπολίτευση, που πάσχει από έλλειψη ηγέτη, δεν μπόρεσε να ανανεώσει το ιδεολογικό της οπλοστάσιο και να εμφανιστεί ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Η στρατηγική της ήταν να αναδειχθούν οι μεγάλες πολιτικές φυσιογνωμίες των τριών τελευταίων δεκαετιών, που στα μάτια της κοινής γνώμης ταυτίζονται όμως με το παλιό σύστημα. Η μεγάλη δημοκρατική συμμαχία πνέει τώρα τα λοίσθια.

Το όνειρο του Κατσίνσκι να μιμηθεί το αυταρχικό πολιτικό σύστημα του Βίκτορ Ορμπαν δεν ήταν ποτέ τόσο ρεαλιστικό.

  • Το κόμμα του επιδιώκει τώρα τη συνταγματική πλειοψηφία, κάτι πολύ δύσκολο. Αν αρκεστεί στην απόλυτη πλειοψηφία, θα συνεχίσει τον πόλεμο στα ιδιωτικά μέσα, στις ΜΚΟ και στις τοπικές συλλογικότητες. Ο έλεγχος θεμελιωδών θεσμών όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο θα του επιτρέψει να οριστικοποιήσει τα πλήγματα στο κράτος δικαίου που έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Οι τοπικές συλλογικότητες, που αποτελούν συχνά τα τελευταία οχυρά της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, θα πληγούν ιδιαιτέρως από τον συγκεντρωτισμό του PiS. Οι δήμαρχοι παίζουν έτσι έναν όλο και πιο ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία. Όσο για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που κάλεσε με πρόσφατη ομιλία του στο Γκντανσκ τον πληθυσμό να δείξει μεγαλύτερη μαχητικότητα στις επόμενες εκλογές, παραμένει άγνωστο αν θα διεκδικήσει την προεδρία τον Μάιο του 2020.

Η προεκλογική εκστρατεία μετατρέπεται σε μια πολύ δύσκολη εξίσωση για το δημοκρατικό στρατόπεδο.

  • Οι υπερσυντηρητικοί, που επωφελούνται από την καλή οικονομική κατάσταση, προσδίδουν στη μάχη έναν πολιτισμικό χαρακτήρα: υπεράσπιση της παράδοσης έναντι μιας παρακμιακής νεωτερικότητας. Στις όχθες του Βιστούλα, όλοι γνωρίζουν ότι οι επόμενες εκλογές θα σφραγίσουν την τύχη της χώρας και τη θέση της στην Ευρώπη για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Μια αποτυχία των δημοκρατικών θα ωθήσει οριστικά την Πολωνία στην ομάδα των αυταρχικών δημοκρατιών της Ευρώπης.

(*) Ο Ζακούμπ Ιβανιούκ είναι ανταποκριτής της Monde στη Βαρσοβία – Πηγή: Le Monde via ΑΠΕ ΜΠΕ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο Τραμπ για το κλίμα θυμίζει την …ΕΣΣΔ: Ο “Όργουελ” και η πολιτικοποίησης της επιστήμης…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal