Mε το 51% των ψήφων καταμετρημένο το κυβερνών κόμμα MORENA προηγείται στο Μεξικό

File Photo: O πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador κατά την διάρκεια ομιλίας. Mexico. EPA, JAIME AVALOS




Το κυβερνών Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ προηγείται μετά την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου κυβερνήτη της Πολιτείας Πουέμπλα (κεντρικό Μεξικό), όπου ο υποψήφιός του, ο Λουίς Μιγκέλ Χερόνιμο, συγκεντρώνει το 42,5% των ψήφων με το 51% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό ινστιτούτο.

Το ινστιτούτο Consulta Mitofsky προέβλεψε νωρίτερα ότι το κυβερνών κόμμα θα επικρατήσει με άνεση και στην Πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια, σε μια εκλογική διαδικασία που χαρακτηριζόταν η πρώτη δοκιμασία για τη δημοτικότητα του Λόπες Ομπραδόρ αφότου ο βετεράνος πολιτικός ανέλαβε την προεδρία τον Δεκέμβριο.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Το κόμμα του προέδρου του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αναμένεται να κερδίσει με άνεση τις εκλογές σε δύο Πολιτείες, που χαρακτηρίζονταν η πρώτη δοκιμασία για τη δημοτικότητά του αφότου ανέλαβε την εξουσία, καθώς δημοσκοπήσεις εξόδου το φέρουν να επικρατεί τόσο στην Πουέμπλα, όσο και στην Μπάχα Καλιφόρνια.

Το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) του Λόπες Ομπραδόρ αναμένεται να κερδίσει συγκεντρώνοντας το 53,8-57,2% των ψήφων στην Μπάχα Καλιφόρνια και το 48,5-51,5% των ψήφων στην Πουέμπλα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου που δημοσιοποίησε το ινστιτούτο Consulta Mitofsky.

Και αυτό παρότι η οικονομία μοιάζει ασθενική, η βία των συμμοριών μαίνεται και οι σχέσεις του Μεξικού με τις ΗΠΑ δοκιμάζονται, μετά την αναγγελία του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλλει δασμούς σε όλα τα μεξικανικά αγαθά που εισάγει η χώρα του.

Σύμφωνα με τα έξιτ πολ του ινστιτούτου Μιτόφσκι, το κεντροαριστερό κόμμα επικρατεί παρότι τα σύννεφα πυκνώνουν στον ορίζοντα, μεσούσης της δυνητικά καταστροφικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου εξαιτίας του ζητήματος της μετανάστευσης.

Η υπουργός Οικονομίας του Μεξικού Γκρατσιέλα Μάρκες ανακοίνωσε χθες ότι σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα επιβάλλει δασμούς 5%, που κάθε μήνα θα αυξάνονται κατά άλλο ένα 5% ώσπου να φθάσουν το 25% τον Οκτώβριο, σε όλα τα μεξικανικά αγαθά που εισάγουν οι ΗΠΑ, ωσότου η μεξικανική κυβέρνηση να σταματήσει τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική στα σύνορα της χώρας του.

Περίπου το 80% των εξαγωγών του Μεξικού κατευθύνεται στις ΗΠΑ, κάτι που δίνει τεράστια περιθώρια άσκησης πίεσης από τον Τραμπ στον Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο.

Ο Λόπες Ομπραδόρ έχει δηλώσει επανειλημμένα αφότου άρχισε να ασκεί την προεδρία ότι θα ξεριζώσει τη διαφθορά, που χαρακτηρίζει κληρονομιά των προκατόχων του.

Αποθαρρυμένη και αποδιοργανωμένη, η αντιπολίτευση δεν μοιάζει να είναι σε θέση να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος παρά τις επιφυλάξεις για τη διαχείριση της οικονομίας από τον Λόπες Ομπραδόρ και το ότι πολώνει με τη ρητορική του.

Ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης μάλιστα τάχθηκαν υπέρ του MORENA.

Ο αγώνας που διεξάγει ο Λόπες Ομπραδόρ εναντίον της διαφθοράς δεν έχει ακόμη φέρει απτά αποτελέσματα. Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εντείνουν την έρευνα για την κακοδιαχείριση της Pemex, της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, από έναν πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της.

Η μεξικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Παράλληλα, οι δολοφονίες που αποδίδονται σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος συνεχίζονται με ρυθμό που εάν συνεχιστεί αμείωτος συνεπάγεται ότι θα ξεπεράσουν το περυσινό σύνολό τους, που ανήλθε σε 29.000 και ήταν ο υψηλότερος στην ιστορία του Μεξικού, κατά κυβερνητικά δεδομένα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μεξικό, Mexico

Να «σταματήσουν» αμέσως οι βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ απαιτεί ο Πρόεδρος Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: