Με τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ φαίνονται οι προθέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, λέει ο Αγγελίδης

File Photo: Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης. ΓΤΠ , Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ.




Πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό, χαρακτήρισε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

  • Η κυβέρνηση, η ΕΕ αλλά και ισχυρές τρίτες φίλιες χώρες, καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Μαρωνιτών, προσθέτοντας πως οι τουρκικές προκλήσεις θέτουν «σε κίνδυνο την κοινή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και υπονομεύει την ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια των κρατών της περιοχής».

Όπως είπε, ενδεικτική είναι και η έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα και η οποία χαρακτηρίζεται ως η πιο επικριτική που έχει εκδοθεί από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας το 2005, ενώ, όπως πρόσθεσε, καταγράφεται διολίσθηση της Τουρκίας από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα σε τομείς θεμελιωδών ελευθεριών.

  • Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό».
  • «Απαιτείται από όλους μας να βάλουμε την Κύπρο μας πάνω από τις όποιες διαφωνίες μας», τόνισε, για να υπογραμμίσει πως η εξεύρεση λύσης που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους και η απαλλαγή του από τα τετελεσμένα της κατοχής είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με σταθερή βούληση, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα με το άπαν των δυνάμεων του, για να πετύχει τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.»

  • «Μιας λύσης», συνέχισε «που θα μας απαλλάσσει από το απαράδεκτο στάτους κβο και θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας λύσης που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου τόσο από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα όσο και από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων για την ευημερία, την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των κατοίκων του νησιού μας Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

Καταλήγοντας, ο ΥΠΑΜ είπε πως επιδίωξη είναι η μετατροπή της χώρας μας σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κύπριους.

«Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενότητα και η επίδειξη υπευθυνότητας και σύνεσης από όλες τις πλευρές. Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει την απουσία κανενός και μας καλεί σε πορεία εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης», είπε.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
02/06/2019 13:47

Αποκλιμάκωση με αέριο στην ατζέντα της Τουρκίας: Εκβιάζει για να εισέλθει στα ενεργειακά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: