Με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, λέει ο Αγγελίδης

File Photo: Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης. ΓΤΠ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝ




Οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με σύνεση και ψυχραιμία και θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Κελοκεδάρων.

Σημείωσε παράλληλα πως η εξεύρεση λύσης που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους και η απαλλαγή του από τα τετελεσμένα της κατοχής είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος.

  • Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως η Τουρκία, προκαλεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, που αναδεικνύουν την έλλειψη κάθε καλής διάθεσης από μέρους της να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού και που περιφρονεί πλήρως κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.
  • Η κυβέρνηση, η ΕΕ αλλά και ισχυρές τρίτες φίλιες χώρες, συνέχισε, καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως η προκλητική αυτή ενέργεια, συνιστά πρωτοφανή, κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό. Επιπλέον σημείωσε ο κ. Αγγελίδης , θέτει σε κίνδυνο την κοινή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και υπονομεύει την ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια των κρατών της Περιοχής.

Επεσήμανε ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται πλήρως τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως αυτό καταδεικνύει η πρόσφατη απόφαση των 28 Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι υιοθέτησαν ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Υπουργός Άμυνας, έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με σταθερή βούληση, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα με το άπαν των δυνάμεων του, για να πετύχει τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναφερόμενος στους ήρωες της κοινότητας Κελοκεδάρων είπε πως σήμερα, «υποκλινόμαστε με ευλάβεια στη μνήμη των νεκρών της κοινότητας, που με τη λεβεντιά και το σθένος τους, αντιστάθηκαν στους εχθρούς της πατρίδας, στους εχθρούς της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Συμπατριωτών μας που απρόκλητα δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις του εχθρού, του αποικιοκράτη, του εισβολέα, στους αγώνες του έθνους και της πατρίδας».

Ο Κώστας Δημήτρη και ο Αλέξανδρος Χρυσοστόμου αποτελούν, είπε, 2 από τους 58 στο σύνολο κατοίκων της κοινότητας, που πολέμησαν κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και που τελικά θυσίασαν τη ζωή τους, αγωνιζόμενοι ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Ο Παναγιώτης Διομήδους, σκοτώθηκε το 1956 στο σπίτι του, μπροστά στα μάτια της γυναίκας του, μετά από κατ’ οίκον περιορισμό, από τους αποικιοκράτες κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Ο Κώστας Φωτίου, φονεύθηκε το 1964 κατά την Τουρκανταρσία. Ο Παντελής Πούρος, ενώ μετέφερε τη βαριά άρρωστη μητέρα του Αντιγόνη, στο νοσοκομείο έπεσαν θύματα και οι δύο της βίας της Τουρκανταρσίας το 1967.

Ο Λοχαγός Ανδρέας Αρέστη, ο έπεσε στο πεδίο της μάχης κατά την Τουρκική Εισβολή. Ο κ. Αγγελίδης είπε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Ανδρέας Αρέστη τάφηκε στη Μόρφου. Ωστόσο, οι δικοί του άνθρωποι καρτερικά περιμένουν να τους δοθεί η σορός του, για να τον κηδεύσουν με την αγάπη και τις τιμές που αξίζουν σε έναν αγαπημένο σύζυγο, σε έναν περήφανο πατέρα και δοξασμένο Έλληνα Αξιωματικό.

Η πολιτεία ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της προσφοράς του ήρωα, του απένειμε μετά θάνατον το βαθμό του Ταγματάρχη και στη συνέχεια επ’ ανδραγαθία το βαθμό του Συνταγματάρχη.

Επιπλέον συνέχισε, “το Υπουργικό Συμβούλιο, μόλις πρόσφατα, ενέκρινε προσχέδιο Κανονισμών «περί Στρατιωτικών Μεταλλίων», το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για ψήφιση, όπου μεταξύ άλλων προνοεί να απονέμεται στους εν ενεργεία Αξιωματικούς μετάλλιο στρατιωτικής αξίας με την επωνυμία «Ανδρέας Αρέστη», για ευδόκιμη υπηρεσία 8 ετών”.

ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους
ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος
30/06/2019

Γιατί έστειλε 6 επιστολές στον Γκουτέρες ο Αναστασιάδης; Τι λέει στον Φιλελεύθερο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: