Κυρώσεις και σε άλλες εταιρείες της τουρκικής βιομηχανίας εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Η πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ κ. Χάτσινσον με την υφυπουργό Έλλεν Λόρρντ. Φωτογραφία via Twitter, @USAmbNATO




Η Ουάσιγκτον εξετάζει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε τουρκικές επιχειρήσεις πέρα ​​από εκείνες που κατασκευάζουν εξαρτήματα για το μαχητικό αεροσκάφος F-35, της Lockheed Martin.

Και αυτό λόγω των σχεδίων της Άγκυρας να αγοράσει ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας, το S-400, δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η επικεφαλής της διεύθυνσης αγοράς όπλων, Ellen Lord, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν μεν την Τουρκία ως σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αλλά την παρότρυνε να εγκαταλείψει τα σχέδια της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας έτσι ώστε οι εταιρείες της να συνεχίσουν να κατασκευάζουν κρίσιμα εξαρτήματα για ένα ευρύ φάσμα άλλων αμερικανικών συστημάτων όπλων πέραν του F-35.

Η συζήτηση είχε επικεντρωθεί μέχρι τώρα κυρίως στο πρόγραμμα των F-35. Αλλά τα σχόλια της κ. Lord στο Παρίσι, αλλάζουν το παιγνίδι και αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία στην Ουάσιγκτον για την άρνηση της Τουρκίας να ακυρώσει την αγορά των S-400.

Η Lord δήλωσε ότι τα δύο θέματα διατηρούνται ξεχωριστά για τώρα, αλλά μια κυβερνητική ομάδα εξετάζει ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον ενός ευρύτερου φάσματος των τουρκικών εταιρειών, σύμφωνα με το νόμο (CAATSA), που αφορά τους εχθρούς της Αμερικής.

“Έχουμε διακλαδώσει την επίδραση των S-400 στο F-35 και στον αντίκτυπο που έχει για την υπόλοιπη αμυντική και εμπορική βιομηχανία μας”, δήλωσε ο η κ. Lord. “Όλα εκτός των F-35 από την πλευρά της άμυνας, τα έχουμε αναθεωρήσει και θα υπόκεινται σε κυρώσεις (στο πλαίσιο του νόμου) CAATSA.”

Είπε ότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, αλλά η απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις θα πλήξει σκληρά την τουρκική βιομηχανία.

“Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα, αλλά θα ήταν πολύ, πολύ σημαντικό για την Τουρκία”, δήλωσε ο Λόρδος, σημειώνοντας ότι η αμερικανική βιομηχανία είναι ανθεκτική και θα μπορούσε να βρει άλλες πηγές για ότι κατασκευάζεται στην Τουρκία».

“Δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε”, είπε. “Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την Τουρκία”.

Για κατασκοπεία κατηγορούν Ρωσία και Ιράν τις ΗΠΑ: Κυβερνοεπιθέσεις και σύλληψη πρακτόρων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: