Κορίτσια να σβήνετε τα φώτα όταν κοιμάστε, για να μην παχύνετε: Νέα έρευνα προειδοποιεί

File Photo: Αυτοί που υποφέρουν από αϋπνία μπορούν να ωφεληθούν από τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. Φωτογραφία Pixabay.com




Οι γυναίκες που έχουν τη συνήθεια να κοιμούνται στην κρεβατοκάμαρα τους με ανοιχτά τη φώτα ή την τηλεόραση, είναι πιθανότερο να παχύνουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα αναμμένα φώτα προκαλούν την αύξηση του βάρους, βρήκε μια συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο πράγματα.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 44.000 γυναίκες ηλικίας 35 έως 74 ετών, από τις οποίες περίπου 5.000 κοιμούνταν με φως ή τηλεόραση μέσα στο δωμάτιο.

Διαπιστώθηκε ότι όσες κοιμούνταν συχνά με κάποιο φως αναμμένο ή την τηλεόραση, ήταν 17% πιθανότερο να βάλουν γύρω στα πέντε πρόσθετα κιλά μέσα σε μια εξαετία, δηλαδή σχεδόν ένα έξτρα κιλό κάθε χρόνο.

Οι γυναίκες αυτές ήταν 22% πιο πιθανό να είναι υπέρβαρες και 33% να είναι παχύσαρκες, σε σχέση με όσες κοιμούνταν μέσα σε πλήρες σκοτάδι.

Όπως έχουν δείξει πειράματα με ζώα και μελέτες με εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες, το τεχνητό φως στη διάρκεια του ύπνου πιθανώς καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης και διαταράσσει το βιολογικό ρολόι, με συνέπεια να διαταράσσεται ο μεταβολισμός, με τελική κατάληξη την προσθήκη κιλών.

Επίσης το φως τη νύχτα προκαλεί μικρότερης διάρκειας και χειρότερης ποιότητας ύπνο, πράγμα που μπορεί να έχει ως συνέπεια λιγότερη άσκηση και περισσότερο φαγητό την επόμενη μέρα.

Αυτό δεν έχει ισχύει για το μικρό φωτάκι νύχτας που φωτίζει αμυδρά ένα χώρο, αλλά ισχύει αν υπάρχει δυνατό τεχνητό φως έξω στο δρόμο, που φωτίζει την κρεβατοκάμαρα από το παράθυρο ή τη μπαλκονόπορτα.

Παγκοσμίως 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Περίπου τέσσερις στους δέκα ενήλικες διεθνώς είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον ένας στους δέκα παχύσαρκος. Φυσιολογικός θεωρείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος από 18,5 έως 24,9.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η μη κατανάλωση φρούτων και τα λαχανικών προκαλεί εμφράγματα και εγκεφαλικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: