Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προσέρχεται στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, Πέμπτη, 220 Ιουνίου 2019. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντιούνται στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Ιουνίου 2019 για να συζητήσουν την αλλαγή ηγεσίας στην Ε.Ε. και να υιοθετήσουν την στρατηγική ατζέντα για την περίοδο 2019-2024. Επίσης θα εστιάσουν σε θέματα όπως το κλίμα, η παραπληροφόρηση ο προϋπολογισμός και οι εξωτερικές σχέσεις. EPA, JULIEN WARNAND, POOL

Κοινή θέση με Ε.Ε. θα έχουν για το κλίμα οι χώρες Βίσεγκραντ: Υπέρ του Μπαρνιέ για την προεδρία

Κοινή στάση αναφορικά με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα το 2050 αποφάσισαν να υιοθετήσουν οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ -Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία-, σύμφωνα με δηλώσεις του προσωπάρχη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν σήμερα, Πέμπτη, 20 Ιουνίου.

  • Η ΕΕ συμφώνησε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να τις μειώσει στο μηδέν μέχρι το 2050 ώστε να βοηθήσει να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για το κατά πόσον θα στοχεύσουν σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα τις εργασίες της.

«Στη συζήτηση για το 2050 θα διατυπώσουμε μια κοινή θέση με τους Τέσσερις του Βίσεγκραντ», δήλωσε ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Γκέργκελι Γκούλιας σε συνέντευξη Τύπου. Δεν είπε ποια θα είναι αυτή η θέση.

  • Με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, να συντάσσεται με έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών της ΕΕ που υποστηρίζουν τη μείωση των εκπομπών στο μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα, υπάρχει δυναμική ώστε οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε αυτό τον στόχο κατά τη σύνοδο κορυφής.

Οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης ήταν πολύ επιφυλακτικές στο θέμα των απότομων μειώσεων εκπομπών άνθρακα λόγω ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο που αυτές θα έχουν.

  • Ουγγρικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης της Greenpeace Hungary, κάλεσαν την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να δείξει σαφή δέσμευση για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
  • Ο προσωπάρχης του Βίκτορ Ορμπάν είπε ακόμη ότι ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ θα περιλαμβάνεται στους υποψηφίους τους οποίους η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία μπορούν να υποστηρίξουν ώστε να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν η ουγγρική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στην πρώην Ανατολική Ευρώπη, γνωστοί ως οι «Τέσσερις του Βίσεγκραντ», θα υποστηρίξουν τον Μπαρνιέ για το ανώτατο αξίωμα της ΕΕ, ο Γκούλιας είπε: «Είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Κατάληψη στο κοινοβούλιο της Γεωργίας: Διαμαρτυρία για Ρώσους βουλευτές σε εκδήλωση