Εμπρηστικός ο Ερντογάν: Εμείς θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις, ό,τι και να λέει ο Τσίπρας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει στους βουλευτές του AKP. EPA, TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT




Νέο λάδι στη φωτιά ρίχνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγες μόλις ημέρες μετά την ήττα του στην Κωνσταντινούπολη, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, επανήλθε στην προκλητική του ρητορεία του για συνέχιση των γεωτρήσεων «όπου υπάρχουν συμφέροντα της Τουρκίας».

Πάρα τη σαφή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ», ο Ερντογάν εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά εμπρηστικός.

Ανεβάζοντας εκ νέου τους τόνους λίγες ημέρες πριν τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο των G20, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε:

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε ο Ερντογάν και συνέχισε:

«Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”».

Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν δεν κάνει ευθεία αναφορά στην ελληνική ΑΟΖ αλλά και μόνο το γεγονός ότι απαντά στην αντίστοιχη δήλωση Τσίπρα δείχνει την επιλογή του να κλιμακώσει τη ρητορική του, την ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας βρίσκεται στην Κύπρο, για τη κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια.

Επιμένει και για τους S-400

Αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Αγκυρα «δεν θα κάνει βήμα πίσω».

«Το θέμα των S-400 συνδέεται άμεσα με την κυριαρχία μας και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η παράδοση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος θα ξεκινήσει «τον επόμενο μήνα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, Καθημερινή

Τουρκικό δικαστήριο ήρε τον κατ’ οίκον περιορισμό αξιωματικού του προξενείου των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: