Καζάνι που βράζει ο κόλπος του Ομάν: Στη Σύνοδο των G20 η επίθεση, έκκληση ΕΕ [photos, videos]

File Photo: EPA, FRONTLINE




Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για την επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης σε βάρος δύο δεξαμενόπλοιων, στον κόλπο του Ομάν, με τη διεθνή ανησυχία και τις εκατέρωθεν κατηγορίες ΗΠΑ-Ιράν να εντείνονται όλο και περισσότερο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα σε αυτοσυγκράτηση στον μέγιστο βαθμό εν μέσω αύξησης των εντάσεων σχετικά με τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν για τις επιθέσεις.

  • «Συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες και αξιολογούμε την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ στους δημοσιογράφους. «Έχουμε πει επανειλημμένως πως η περιοχή δεν χρειάζεται περαιτέρω κλιμάκωση, δεν χρειάζεται αποσταθεροποίηση, δεν χρειάζεται περαιτέρω ένταση και ως εκ τούτου καλούμε για αυτοσυγκράτηση στον μέγιστο βαθμό και για αποφυγή των προκλήσεων».

Οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη στο Ιράν για τις χθεσινές επιθέσεις, οι οποίες προκάλεσαν άλμα στις τιμές του πετρελαίου και ανησυχία για μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, μολονότι η Τεχεράνη αρνήθηκε την κατηγορία αυτή και οποιαδήποτε ανάμειξή της στις χθεσινές επιθέσεις.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην πιστέψει η Βρετανία την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις αυτές στα δύο δεξαμενόπλοια.

“Θα κάνουμε και τη δική μας ανεξάρτητη εκτίμηση, έχουμε τη δική μας διαδικασία με την οποία το κάνουμε, (αλλά) δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην πιστέψουμε την αμερικανική εκτίμηση και το ένστικτό μας μας λέει να την πιστέψουμε διότι αυτοί είναι ο στενότερος σύμμαχός μας”, δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ο Τζέρεμι Χαντ, στο ίδιο πνεύμα με τις δηλώσεις που έκανε και αργά χθες το βράδυ.

Το Ιράν αρνήθηκε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Η Τεχεράνη δήλωσε την Παρασκευή πως έστειλε ειδικούς σε ένα δεξαμενόπλοιο τα μέλη του πληρώματος του οποίου διέσωσε έπειτα από πυρκαγιά που προκλήθηκε από μια επίθεση, ώστε να δουν αν μπορούν τώρα να επιστρέψουν στο πλοίο.

«Η πυρκαγιά έχει περιοριστεί και στα δύο δεξαμενόπλοια… Στείλαμε ειδικούς για να κρίνουν αν το διασωθέν από το Ιράν πλήρωμα μπορεί να επιστρέψει στο (ένα) δεξαμενόπλοιο», είπε ο Αλαχμοράντ Αφιφιπούρ, επικεφαλής λιμενικός αξιωματούχος στην παράκτια επαρχία Χορμοζγκάν του Ιράν.

  • Ιρανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης περισυνέλεξαν 44 ναύτες από τα δύο δεξαμενόπλοια, μετέδωσε χθες το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA). Οι ναύτες μεταφέρθηκαν στο ιρανικό λιμάνι Ζασκ στον Κόλπο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΗΑΕ: Η αξιοπιστία του ΥΠΕΞ του Ιράν “μειώνεται”

Την ίδια ώρα, σε διπλωματικό επίπεδο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτοξεύουν τα βέλη τους προς την Τεχεράνη και ομιλούν για επικίνδυνη κλιμάκωση. Η αξιοπιστία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Ζαρίφ «μειώνεται», ανέφερε σε ένα τουίτ ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Άνουας Γκάργκας.

«Κάθε μέρα που περνάει η αναφορά του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Ζαρίφ στην ομάδα Β γίνεται όλο και πιο φαιδρή και η αξιοπιστία του μειώνεται», είπε ο Γκάργκας. «Οι δημόσιες σχέσεις δεν είναι στην πραγματικότητα υποκατάστατο της εποικοδομητικής πολιτικής. Η αποκλιμάκωση της τρέχουσας κατάστασης απαιτεί συνετές ενέργειες όχι κενά λόγια».

  • Ο Ζαρίφ χρησιμοποιεί συχνά την έκφραση «ομάδα Β» όταν αναφέρεται στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον και εκείνους στην αμερικανική κυβέρνηση και στην περιοχή του Κόλπου που συμμερίζονται την φιλοπόλεμη στάση του απέναντι στο Ιράν.

Το τουίτ του Γκάργκας φαίνεται να ήταν μια αντίδραση σε ένα τουίτ του Ζαρίφ, μία ώρα νωρίτερα, όπου έγραφε: «Μερικές παρανοήσεις χρειάζονται αποσαφήνιση: η B_Team [ομάδα Β] σαμποτάρει τη διπλωματία (…) και κρύβει την Οικονομική Τρομοκρατία των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν».

Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε επίσης τη νέα επίθεση κατά του αεροδρομίου της Άμπχα στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία από μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη των ανταρτών της Υεμένης, η οποία ήταν η δεύτερη σε δύο ημέρες.

Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να “ωθήσουν τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει για να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”, πρόσθεσε ο υπουργός των ΗΑΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η ευθύνη για την αποφυγή μιας κλιμάκωσης της έντασης είναι συλλογική”.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα στον πρόεδρο του Ιράν ότι η Κίνα θα προωθήσει την σταθερή ανάπτυξη δεσμών με το Ιράν οποιαδήποτε τροπή κι αν πάρει η κατάσταση, μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua διευκρίνισε ότι ο Σι έκανε τη δήλωση αυτή σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που γίνεται στο Μπισκέκ, στο Κιργιστάν.

  • Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια.
  • Κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπάει ένας πόλεμος στον Κόλπο και η Κίνα ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου, σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Ιαπωνία: Το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της G20

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιριοσίγκε Σέκο δήλωσε σήμερα ότι η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

Η σύνοδος των υπουργών θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Καρουιζάουα, βορειοδυτικά του Τόκιο λίγο πριν τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της G20 στις 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα.

  • «Η εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε με τους άλλους υπουργούς και είναι ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής το οποίο θα συζητηθεί στην υπουργική συνάντηση της G20», επεσήμανε ο Σέκο στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Η Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια. Θέλουμε να συζητήσουμε με άλλους υπουργούς τις ανησυχίες μας για την παγκόσμια ασφάλεια και τις απειλές», πρόσθεσε.

Ο Σέκο αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν η Ιαπωνία θα στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στον Κόλπο για να προστατεύσει τα δεξαμενόπλοιά της.

Επίσης δεν σχολίασε τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία εξακολουθεί να ερευνά τις λεπτομέρειες του περιστατικού.

  • Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε βρισκόταν στην Τεχεράνη με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
  • Ο Ιάπωνας υπουργός επεσήμανε ότι ο Άμπε δήλωσε στους Ιρανούς αξιωματούχους ότι η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει την οικονομική συνεργασία με το Ιράν, περιλαμβανομένων των εισαγωγών αργού πετρελαίου, όταν το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες. Η Ιαπωνία αναγκάστηκε να σταματήσει τις εισαγωγές μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Από την πλευρά της η διαχειρίστρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου Kokuka Courageous, ενός από τα δύο που δέχθηκαν επίθεση, ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του πλοίου είδε «ένα ιπτάμενο αντικείμενο» πριν την έκρηξη και ότι δέχθηκε δύο επιθέσεις.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα από το Τόκιο ο πρόεδρος της εταιρείας Γιουτάκα Κατάντα αρνήθηκε ότι το Kokuka Courageous, το οποίο μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από τη Σαουδική Αραβία στη Σιγκαπούρη, χτυπήθηκε από τορπίλη.

Ο Κατάντα διευκρίνισε ότι το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε δύο επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν με αρκετές ώρες διαφορά. Το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου είδε το ιπτάμενο αντικείμενο μόνο πριν τη δεύτερη έκρηξη.

Όλα τα μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στο πλοίο μετά την έκρηξη για να αποκαταστήσουν το σύστημα παροχής ενέργειας, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ εξήγησε ότι τώρα το δεξαμενόπλοιο πλέει προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

HELLASJOURNAL με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στέλνουν ακόμα ένα αντιτορπιλικό οι ΗΠΑ στον Κόλπο: Έτοιμοι, αν χρειαστεί, οι Αμερικανοί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: