Κάνει όνειρα ο Ερντογάν, ποντάρει στον Τραμπ: Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις για τους S-400!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί στους δημοσιογράφους ξένων ενημέρωσης στην Τουρκία. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν αναμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα του για την προγραμματισμένη αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Αν συμβεί θα αντιδράσουμε, τόνισε.

Σε συνέντευξη Τύπου για τα ξένα μέσα ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 είναι μια «ολοκληρωμένη συμφωνία» και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά πριν επιβάλουν κυρώσεις σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

“Δεν βλέπω καμία πιθανότητα να συμβούν αυτές οι κυρώσεις”, δήλωσε ο Ερντογάν. Ωστόσο, αν το έκαναν, “θα επιβάλουμε δικές μας κυρώσεις”.

Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα επιβάλει κυρώσεις εκτός αν η Άγκυρα υποχωρήσει από την αγορά S-400. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η παράδοση του συστήματος θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του Ιουλίου.

Η προσδοκία του ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βάση της προσωπικής σχέσης του με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ:

“Το λέω πολύ ανοιχτά και ειλικρινά. Οι σχέσεις μας με τον Τραμπ βρίσκονται σε ένα σημείο που μπορώ να πω ότι είναι πραγματικά καλές. Σε περίπτωση οποιωνδήποτε ζητημάτων, εργαζόμαστε αμέσως μέσω τηλεφώνου”, δήλωσε ο Ερντογάν.

Είπε ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τον κ. Τραμπ στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ιαπωνία στα τέλη Ιουνίου και ότι το πρόβλημα ήταν σε μεγάλο βαθμό με άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ. “Όταν έχουμε συνομιλίες με όσους βρίσκονται κάτω από τον Τραμπ, βλέπουμε ότι πολλοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν με τους αξιωματούχους μας, και ένα παράδειγμα είναι το S-400”, δήλωσε.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε σύγκρουση εδώ και μήνες σε αυτό το θέμα. Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι το σύστημα S-400 είναι ασυμβίβαστο με το δίκτυο του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα μαχητικά αεροπλάνα F-35, ένα αεροσκάφος που η Τουρκία συμβάλλει στην κατασκευή του και έχει προγραμματίσει να το αγοράσει.

Η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία αφήνει την Τουρκία εκτεθειμένη στο νόμο του 2017 που είναι γνωστός ως νόμος για την αντιμετώπιση των εχθρών της Αμερικής (CAATSA).

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ήθελε να αγοράσει τους πυραύλους Patriot από τις Η.Π.Α., αλλά αυτή η προσφορά δεν ήταν σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με εκείνη της Ρωσίας.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια και θα ζητήσει την επιστροφή των πληρωμών F-35 εάν χρειαστεί.

Πληροφορίες από: REUTERS

Ο Λευκός Οίκος ομιλεί για “οδυνηρές συνέπειες” εάν ο Ταγίπ δεν ακυρώσει τη συμφωνία με Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: