Κάλεσμα Χρυσόγονου σε ΠτΔ να μην υπογράψει τα Διατάγματα για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Έωλες είναι, σύμφωνα με τον συνταγματολόγο και τέως Ευρωβουλευτή, Κώστα Χρυσόγονο, οι τοποθετήσεις νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο (πρόεδρου και εισαγγελέα), οι οποίες έγιναν την περασμένη Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλιο, και ενώ ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει εκλογές, γράφει το lawandorder.

  • Ο Κώστας Χρυσόγονος με δήλωσή του στο lawandorder.gr καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να μην υπογράψει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα ούτε και μετά τη λήξη της θητείας των ήδη υπηρετούντων στη ηγεσία του Αρείου Πάγου (πρόεδρος ο κ. Βασίλειος Πέππας και εισαγγελέας η κυρία Ξένη Δημητρίου) θητεία των οποίων λήγει στις 30 Ιουνίου.

Η δήλωσή του κ. Χρυσόγονου έχει ως εξής:«Το άρθρο 90 του Συντάγματος αναθέτει την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων στην κυβέρνηση με το σκεπτικό (όπως προκύπτει από τις προπαρασκευαστικές εργασίες τόσο κατά τη θέσπιση του Συντάγματος το 1975 όσο και κατά την αναθεώρηση του το 2001) ότι η τελευταία είναι φορέας της εμπιστοσύνης της Βουλής και, μέσω αυτής, της λαϊκής εντολής. Το σκεπτικό όμως αυτό δεν ισχύει πια όταν διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εκλογές, οπότε η λαϊκή εντολή μετατρέπεται αυτομάτως από δεδομένο σε ζητούμενο. Από το σημείο εκείνο και πέρα λοιπόν πρέπει να γίνει δεκτό ότι δεν επιτρέπεται ο διορισμός (νέου) Προέδρου και/ή Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αρνηθεί την υπογραφή του σχετικού διατάγματος, εφόσον τούτο του υποβληθεί την τελευταία προεκλογική εβδομάδα (εφόσον η θητεία των υπηρετούντων λήγει στις 30.06.2019 και οι εκλογές διεξαχθούν στις 07.07.2019)».

ΠΗΓΗ: lawandorder

Εκτός νοσοκομείου ο Κουφοντίνας: Συνεχίζει αγωγή στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: