Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί τη Γερμανία να σταματήσει τις απελάσεις στο Αφγανιστάν

File photo: Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν. EPA, WATAN YAR




Τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τη νέα επέλαση των Ταλιμπάν επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισημαίνοντας ότι οι απελάσεις στο Αφγανιστάν πρέπει να αποφεύγονται στις περισσότερες περιπτώσεις, εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

«Η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα επιτρέπει τους επαναπατρισμούς μόνο σε εξαιρετικές υποθέσεις», είπε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γερμανία, ο Ντόμινικ Μπαρτς. «Και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι Ταλιμπάν, το ισλαμιστικό κίνημα που ανατράπηκε από την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2001, όταν επενέβη ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, έχουν ανακαταλάβει μεγάλα τμήματα της αφγανικής επικράτειας, ενώ οι επιθέσεις εναντίον των αφγανικών σωμάτων ασφαλείας και του στρατού συνεχίζονται από μέλη του κινήματος αυτού αλλά και από τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι ΗΠΑ έχουν διεξαγάγει αρκετούς κύκλους διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας με σκοπό τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης.

Η προέλαση των Ταλιμπάν έχει επίσης επιδεινώσει την κατάσταση στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, η οποία θεωρείτο μέχρι πρότινος ασφαλές καταφύγιο, τόνισε ο Μπαρτς.

«Η πόλη είναι πολύ επιβαρημένη και πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι ήταν πριν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNHCR. «Δεν είναι πλέον επιλογή για εκείνους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία», σημείωσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία κατά συνέπεια προτρέπει τις γερμανικές αρχές να εξετάζουν κάθε αίτηση για τη χορήγηση ασύλου προσεκτικά, ανέφερε ο Μπαρτς, «όχι μόνο επειδή κάθε περιοχή στο Αφγανιστάν διαφέρει από την άλλη, αλλά επίσης και επειδή οι κίνδυνοι για κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικοί, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την εθνική προέλευση».

Περίπου 600 υπήκοοι του Αφγανιστάν, οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, επαναπατρίστηκαν από τις αρχές της Γερμανίας στο Αφγανιστάν από τον Δεκέμβριο του 2016 ως σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / dpa

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: