Η Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεώτρηση, συνιστά ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής

O Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι. Φωτογραφία , πηγή , ΚΥΠΕ




Την έκκληση του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Τουρκία “να μην προχωρήσει σε γεώτρηση στην περιοχή”, επανέλαβε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο οι διαφορές να επιλύονται μέσω διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού.

Παράλληλα, μιλώντας σε δεξίωση που παρέθεσε στη Λευκωσία για τα 93α γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο κ. Λίλι επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του για μια δίκαιη, δημοκρατική κα διαρκή λύση στο Κυπριακό.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην ομιλία του, «ως δεσμευμένος φίλος και εταίρος του κυπριακού λαού και ως εγγυήτρια δύναμη, η Βρετανία συνεχίζει να υποστηρίζει μια δίκαιη, δημοκρατική και διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα, έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να πετύχει την πλήρη δυναμική της ως κέντρο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Γι’ αυτό παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Μεσόγειο με ανησυχία», είπε ο κ. Λίλι και συνέχισε: «Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα στην περιοχή και για την ακεραιότητα του διεθνούς συστήματος που είναι βασισμένο σε κανόνες όπως οι διαφορές επιλύονται όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεώτρηση σε αυτή την περιοχή».

Ο κ. Λίλι αναφέρθηκε στο Brexit λέγοντας ότι καθώς η χώρα του προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ “είναι δεσμευμένη σε μια πιο στενή και ισχυρή σχέση με την Κύπρο, που έχει οικοδομηθεί σε κοινές αξίες και συμφέροντα», προσθέτοντας πως αυτό παραμένει η κύρια αποστολή της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο.

Σε αυτό το σημείο επαναβεβαίωσε πως οι Κύπριοι που θα αρχίσουν τις σπουδές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος ή τον επόμενο έτος δεν θα χάσουν οφέλη και θα έχουν χρηματοδοτική στήριξη για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.

Αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση των σχέσεων μεταξύ ΗΒ και Κύπρου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, καθώς και την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη τον Μάρτιο στο Λονδίνο.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/06/2019 20:49

Τριμερής Ελλάδα, Κύπρου, Αρμενίας: Συμφώνησαν σε διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: