Η Τουρκία κάνει το θύμα: Άδικο και αβάσιμο το ψήφισμα των ΗΠΑ, μη αποδεκτές οι απειλές

File Photo: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. EPA, ANDREAS MANOLI




Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε, με ανακοίνωσή του, στο ψήφισμα των Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που εκδόθηκε τη Δευτέρα και με το οποίο καλείται η Τουρκία να ακυρώσει την παραλαβή των S 400.

Το ψήφισμα του Σώματος με αριθμό 372 τονίζει βέβαια την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία, αλλά προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική και τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία από την πλευρά της χαρακτηρίζει «άδικους και αβάσιμους ισχυρισμούς» τα όσα τονίζονται στο ψήφισμα και δηλώνει ότι «δεν είναι αποδεκτές οι ρητορικές απειλές και η απειλή κυρώσεων».

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, το ψήφισμα με τίτλο “Εκφράζοντας ανησυχία για τη συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας”, το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10 Ιουνίου, δεν είναι συνεπές σε καμία περίπτωση με τη βαθιά ριζωμένη φιλία και συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Είναι αδύνατο να δεχτούμε τους άδικους και αβάσιμους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα σχετικά με την εξωτερική πολιτική και το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας.

Όπως τονίσαμε πάντοτε, ο αποτελεσματικότερος τρόπος εξάλειψης των διαφωνιών μεταξύ φιλικών και συμμαχικών χωρών είναι ο διάλογος και ο σεβασμός των κυρίαρχων αποφάσεων των χωρών. Αντ’ αυτού, η αποδοχή τέτοιων αποφάσεων που δεν είναι δεσμευτικές και οι οποίες δεν χρησιμεύουν για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η χρήση ρητορικών απειλών και κυρώσεων και η επιβολή ορισμένων τεχνητών τελεσιγράφων δεν είναι αποδεκτές.»

Hellas Journal / Πηγή: www.mfa.gov.tr

Νέο ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής απαιτεί την ακύρωση της αγοράς των S-400 από Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: