Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν βγάζει σέλφι με μία οπαδό του ενώ κρατά στα χέρια του έναπαιδάκι. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Η TOTAL εκνευρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν: Άθλια επίθεση εναντίον του Μακρόν και της Κύπρου

Επανήλθε με άθλιο τρόπο στο θέμα του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού, TOTAL, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν.

Η επίθεση δείχνει ότι ο Ερντογάν φοβάται τους σχεδιασμούς της γαλλικής εταιρείας, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα νέες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ομιλία του σε ένωση ηλικιωμένων της Τραπεζούντας, ο  Τούρκος Πρόεδρος διερωτήθηκε γιατί η Γαλλία ενοχλείται από τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όπου δεν έχει ακτογραμμή. “Πολύ ενδιαφέρον”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να αποχωρήσει η Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο.

“Μα ποιος είσαι εσύ και μας λες να αποχωρήσουμε; Εσύ έχεις εδώ ακτογραμμή; Έχεις εσύ σχέση με εδώ; Αλλά η Τουρκία δεν έχει μόνο ακτογραμμή, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Εδώ η Ελλάδα μπορεί να μιλάει. Και η Βρετανία μπορεί να μιλά. Γιατί; Επειδή είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς. Εσύ έχεις μια εταιρεία, ας μιλήσει η εταιρεία σου. Η TOTAL. Αλλά εμείς είμαστε μέσα στη δουλειά αυτή”, ανέφερε.

Άθλιο πυροτέχνημα του κατοχικού καθεστώτος: Ειδικοί στα Βαρώσια για “καταγραφή”

Επίσης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τα εντάλματα εναντίον του προσωπικού του «Πορθητή» και άλλων πλοίων που δρουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Είπε:

“Αν σας περνά ελάτε να συλλάβετε το προσωπικό του Πορθητή. Μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν τις έρευνές τους», τόνισε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι  αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανο της Τουρκίας είναι στην περιοχή.

“Πηγαίνει και το άλλο. Και τα τέσσερα συνεχίζουν τις εργασίες τους στην περιοχή. Και αυτές τις εργασίες θα τις κάνουμε με αποφασιστικότητα. Εμείς δεν χαρίζουμε σε κανένα τα δικαιώματα και το δίκαιο των αδελφών μας Τουρκοκυπρίων”, ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι προηγουμένως η Τουρκία ούτε γεωτρύπανο είχαμε, ούτε ερευνητικό πλοίο.

“Τί κάναμε; Δεξιά και αριστερά ενοικιάζαμε – ήταν και πολλά τα έξοδα- και προσπαθούσαμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Αλλά τώρα έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Τώρα εμείς κάνουμε έρευνες με αυτά». Και πρόσθεσε:

«Μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες. Κι εμείς με τις ένοπλες δυνάμεις μας παίρνουμε τη θέση μας εκεί και συνεχίζουμε τις έρευνες. Τις προάλλες τί είπαν; Είπαν ότι θα βγάλουν ένταλμα σύλληψης για του προσωπικού μας εκεί. Κι εμείς τί τους είπαμε; Να με συγχωρέσετε ‘αν σας περνά ελάτε να τους πάρετε’ τους είπαμε. Δεν θα μπορέσουν να τους πάρουν. Δεν φτάνει η δύναμή τους γι αυτό. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε Τούρκοι. Δεν θα δώσουμε ευκαιρία γι αυτό”, ανέφερε.

Η Ε.Ε. μετέτρεψε τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ σε όμηρο του Κυπριακού, παραδέχονται οι Τούρκοι