Η Τερέζα Μέι αντιτίθεται στις σχεδιαζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις, λέει ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρίσταται στη δεξίωση της Ύπατης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Λευκωσία 04 Ιουνίου 2019, ΓΤΠ/Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




H Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σε απαντητική της επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, εκφράζει την αντίθεσή της στις σχεδιαζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αναγνωρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους, όπως δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως ίδιος δεν δίνει σημασία στις όποιες δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τη θέση αυτή.

Οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας έγιναν σε χαιρετισμό του σε δεξίωση που παρέθεσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στη Λευκωσία, Στίβεν Λίλι, με την ευκαιρία των 93ων γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις προκλήσεις στην περιοχή της Δένειας, επισημαίνοντας τη σημασία διατήρησης μιας ήρεμης κατάστασης σε όλο το νησί.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν μια κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα αρκετές φορές με την Πρωθυπουργό Μέι και θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση για την πλήρη στήριξη του ΗΒ και την απτή αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όπως εκφράζεται με σαφήνεια στην επιστολή της κ. Μέι ημερομηνίας 26 Μαΐου 2019, με την οποία αντιτάσσεται στις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας και αναγνωρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους”, σημείωσε.

«Συνεπώς», τόνισε, «αγνοώ και δεν δίνω σημασία σε όποιες δηλώσεις που είναι σε αντίθεση με τα πιο πάνω από όποιο αξιωματούχο του Ηνωμένου Βασιλείου και οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον κοινό στόχο της περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας μας»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ακόμη ότι η κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί στην ΑΟΖ, «αποτρέπει τις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόβλημα, ειδικότερα σε μια περίοδο που ο ΓΓ του ΟΗΕ προσπαθεί να δώσει ανανεωμένη ώθηση στη διαδικασία, μετά το διορισμό της ειδικής του απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ».

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά παραμένει έντονα και πραγματικά δεσμευμένη στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου έξι σημείων που έχει θέσει ο κ. Γκουτέρες.

«Ωστόσο, όλοι εμπλεκόμενοι θα πρέπει ξεκάθαρα να καθορίσουν κατά πόσον διαθέτουν ειλικρινή ετοιμότητα να εμπλακούν εποικοδομητικά σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου επιτέλους να πετύχουμε τις προϋποθέσεις για την επίτευξης διαρκούς ειρήνης».

Αναφορικά με τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες, όπως είπε, στην νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δένειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε τη σημασία διατήρησης μιας ήρεμης κατάστασης σε όλο το νησί, προσθέτοντας ότι «στηρίζομαι στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με τη διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους στενούς παραδοσιακά δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και στους λαούς τους.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/06/2019 21:18

Η Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεώτρηση, συνιστά ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: