Η Ουάσιγκτον έχει υπερεκτιμήσει το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, υποστηρίζει το Πεκίνο

File Photo: A Chinese staff arranges the position for Chinese Vice Premier Liu He (2-R) US Treasury Secretary Steven Mnuchin (2-L), and US Trade Representative Robert Lighthizer (L) as they arrive for a group photo session after concluding their meeting at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China. EPA, ANDY WONG, POOL




Ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Σοουέν δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ έχουν υπερεκτιμήσει το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των δύο χωρών και πως το Πεκίνο δεν θα πρέπει να κατηγορείται για την απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του, ο Ουάνγκ υπογράμμισε πως το έλλειμμα σε αγαθά κι υπηρεσίες με τις ΗΠΑ φθάνει κοντά στα 150 δισεκ. δολάρια και όχι στα 410 δισεκ. δολάρια, όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το εμπόριο ανταλλακτικών και πρώτων υλών δεν θα πρέπει να συνυπολογίζεται στους υπολογισμούς για το εμπορικό έλλειμμα.

Σύμφωνα με τον Ουένγκ, η Κίνα δεν θα πρέπει να κατηγορείται για τις απώλειες εργασίας στη βιομηχανία των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνησή του δεν καθοδηγεί εταιρείες να εξαγοράζουν ορισμένα προγράμματα και τεχνολογίες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ερευνά τις διάφορες αναφορές για καθυστερήσεις στους τελωνειακούς ελέγχους, τονίζοντας πως καταβάλλονται προσπάθειες για να συντομευθούν οι διάρκειές των ελέγχων αυτών και να μειωθούν τα κόστη των εισαγωγών.

Ο Ουένγκ επεσήμανε πως είναι «απαράδεκτο» να χρησιμοποιούν ορισμένες χώρες τις σπάνιες γαίες ( ΣτΜ που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αιχμής και των οποίων τα μεγαλύτερα αποθέματα έχει η Κίνα) για να κατασκευάζουν προϊόντα που ελαττώνουν την κινεζική ανάπτυξη και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει τις ανάγκες άλλων κρατών στην κατανάλωση σπανίων γαιών.

Γιώργης-Βύρων Δάβος
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Πεκίνο, China

Ο Ροχανί αφήνει ανοικτό το παράθυρο για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ: Δείξτε σεβασμό…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: