Η μεταφορά των S-400 δεν πρόκειται να καθυστερήσει, δηλώνει ο Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν. EPA, YURI KADOBNOV, POOL




Δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης της μεταφοράς των S400, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν στην Οσάκα της Ιαπωνίας που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των G20. Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι οι επισκέψεις Ρώσων τουριστών πέρσι στην Τουρκία έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ.

  • Στις δηλώσεις του στην αρχή της συνάντησης η οποία κράτησε 55 λεπτά, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ειδικά στο θέμα της μεταφοράς των S400 αυτή τη στιγμή ακολουθούν τον οδικό χάρτη όπως τον είχαν συμφωνήσει. “Προφανώς για μας αποτελεί προτεραιότητα τόσο ο κοινός συνεταιρισμός των πυραύλων όσον και η προώθησή του με τρόπο ώστε να περιλαμβάνει και τεχνολογική μεταφορά”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι “άλλωστε δεν τίθεται κανένα θέμα καθυστέρησης της συμφωνίας μας σε σχέση με τη διαδικασία μεταφοράς”.

Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι “το πιο σημαντικό ασφαλώς για μας είναι να ενεργοποιηθεί ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου το 2023, είναι μεγάλης σημασίας για μιας να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Επιπλέον δίνουμε σημασία στο θέμα της προμήθειας από τουρκική αγορά των υλικών που δεν είναι πυρηνικά”.

Για τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι κάθε μέρα που περνά αυξάνεται περισσότερο, ενώ ξεκίνησαν και οι εργασίες για την διασφάλιση της απαλλαγής θεώρησης διαβατηρίων αν και ακόμη δεν έφτασαν στο σημείο που θέλουν. “Αν αυτό το επιταχύνουμε θα είμαστε ακόμη πιο ικανοποιημένοι”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

  • Από την πλευρά του ο Βλαδιμίρ Πούτιν είπε ότι πέρσι ο εμπορικός όγκος μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 15%, προσθέτοντας ότι και από τις δύο πλευρές έγιναν σημαντικές αμοιβαίες επενδύσεις περίπου 10 εκ. δολαρίων και πως επιπλέον γίνονται εργασίες για κοινές επενδύσεις 900 εκ. ευρώ.

Ο Βαλδιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι πέρσι επισκέφθηκαν την Τουρκία 6 εκ. Ρώσοι τουρίστες και ότι έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ. “Οι τουρίστες μας ξοδεύουν πολλά χρήματα στην Τουρκία. Το εισόδημα της Τουρκίας από αυτό ήταν περίπου 5 δις δολάρια”, ανέφερε.

Στο πλαίσιο των επαφών του στην Οσάκα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε χωριστές συναντήσεις και με τον Πρόεδρο της Ινδίας Ναρέντα Μόντι και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
29/06/2019

Ένας απίθανος Τραμπ: Ευθύνες στον Ομπάμα ότι η Τουρκία αγόρασε τους S-400 από Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: