Η μεγάλη μάχη της Κύπρου στις Βρυξέλλες: Τι είπαν Τσίπρας, Αναστασιάδης και Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti




“Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει μήνυμα ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό προς την Τουρκία” και “μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η στάση και συμπεριφορά της, αν επιλέξει να τη συνεχίσει, θα έχει συνέπειες, θα έχει τίμημα”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 28 της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

“Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου, η ΕΕ με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά της γείτονος για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας”, είπε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για “σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων που αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς και επιτυχούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα στην περιοχή και να αποκτήσουμε ισχυρά ερείσματα στην περιοχή, στην ΕΕ και στο διεθνές πλαίσιο”.

  • “Από πλευράς μας θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, αλλά δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε αποφασιστικά την Τουρκία να σταματήσει τις παραβατικές ενέργειες και να υπάρξουν νέες συνομιλίες, εφόσον τις τερματίσει, βεβαίως, για την επίλυση του Κυπριακού, από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντάνα, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που δεν μπορεί να είναι με εγγυήσεις και στρατεύματα”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. “Τα σημερινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής έρχονται σε συνέχεια μιας προσπάθειες που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο ίδιο το κείμενο των συμπερασμάτων ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Συμβούλιο καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα καταδικάζει τις ενέργειες εξόρυξης, που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, πριν από λίγες μέρες.
Επίσης είπε ότι υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν, άμεσα, στις ευρωτουρκικές σχέσεις αυτές οι ενέργειες.

Ακόμη, αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων -συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων – δηλαδή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ, θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο “μέτρα που μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη γείτονα χώρα, αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα”.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Καθολική η στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων στην Κύπρο, λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Καθολική ήταν η στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν υπήρξαν διαφωνίες από κάποιες χώρες ως προς τις αναφορές για την Κύπρο στο κείμενο Συμπερασμάτων είπε ότι καμιά χώρα δεν διαφώνησε, σημειώνοντας ότι υπήρξε «καθολική στήριξη».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως τα προτεινόμενα μέτρα ή εισηγήσεις λήψης μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εξωτερικής Δράσης, ανάλογα με την αρμοδιότητα της κάθε μιας, θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν.

  • Εξήγησε ότι δεν θεωρεί ότι ένα θερμό επεισόδιο “είναι κάτι που μπορεί να αναμένουμε”, τονίζοντας πως “βεβαίως καμιά φορά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την αλαζονεία ή το απρόβλεπτο των συμπεριφορών κάποιων χωρών” και προσέθεσε ότι “οι πανηγυρισμοί ήταν εκείνοι που έπεισαν τους Ευρωπαίους εταίρους μας να κατανοήσουν ότι άλλα λέγουν προς αυτούς οι Τούρκοι όταν συνομιλούν μαζί τους και άλλα πράττουν.”

“Δεν παραγνωρίζουμε τις συμπεριφορές της Τουρκίας λαμβάνοντας υπόψη και τις σχέσεις που έχουν ή δεν έχουν, ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα των συμπεριφορών της με παραγνώριση χωρών συμμάχων και δεν θέλω να δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα”, είπε ο Πρόεδρος και επεσήμανε ότι “τα μέτρα δεν αποτελούν αυτοσκοπό”, αλλά “είναι το μήνυμα που θέλουμε να λάβει η Τουρκία ότι, αν διατηρεί ακόμα ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς θα πρέπει να προσαρμοστεί με τις αρχές και αξίες της ΕΕ”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε δε ότι η Τουρκία μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας “είχε επικοινωνία με μια σειρά χωρών (της ΕΕ) μεταφέροντας το μήνυμα πως η Τουρκία τάχα ενδιαφέρεται για την αποκλιμάκωση, αν αποδεχόμασταν την πρόταση του 2011 περί σύστασης επιτροπής κοινής διαχείρισης (του φυσικού πλούτου)”. Αποκάλυψε ότι η δική του απάντηση προς τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών ήταν ότι “αυτή η πρόταση του 2011 εγκαταλείφθηκε πριν και πάνω από όλα από τους ίδιους Τούρκους και τους Τουρκοκυπρίους, αφού είχε επιτευχθεί σύγκλιση όσον αφορά τις αρμοδιότητες διαχείρισης του φυσικού πλούτου της χώρας”.

Πρόσθεσε ότι “και πέραν τούτου είναι και η από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, εις ένδειξη σεβασμού προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου, στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου, στη βάση του οποίου δεν μπορεί να διατεθεί οποιοδήποτε κονδύλι από αυτό το ταμείο για αποπληρωμή δημόσιου χρέους ή και ακόμα και για εγγύηση δημόσιου χρέους. Ουδεμία επένδυση μπορεί να γίνει που να υπερβαίνει το 50% των αποθεματικών του Ταμείου. Συνεπώς, θα υπάρχει σταθερά ένα ποσό 50% από τις εισροές, από ενδεχόμενη εκμετάλλευση, ώστε να νιώθουν ασφαλείς οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας ότι ανάλογα με τη συμφωνία επιμερισμού των ωφελημάτων θα έχουν το δικό τους μερίδιο. Συνεπώς, αυτό που ισχυρίζεται η Τουρκία και η παραδοξότητα να αναγνωρίζει ΑΟΖ σε ένα ψευδοκράτος που δεν αναγνωρίζεται από κανένα και να λέει ότι ενεργεί ως ενεργεί κατόπιν ‘αδειοδότησης’ του ψευδοκράτους και να ενεργεί με βάση την ‘αδειοδότηση’ του της ΑΟΖ ψευδοκράτους, αποτελούν αντιφατικότητα. Όλα αυτά είχαν συμβάλει στο να κατανοήσουν οι εταίροι μας” είπε.

  • Μάλιστα πρόσθεσε ότι την ώρα που συζητούσαν την κατάσταση στην Κύπρο, οι Τούρκοι προέβαιναν σε περαιτέρω προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον απόπλους του τουρκικού σκάφους «Γιαβούζ» σε τεμάχιο αδειοδοτημένο.

Ερωτηθείς τι σημαίνουν, αλλά και τι περιλαμβάνουν τα στοχευμένα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι διπλωματική γλώσσα επιβολής κυρώσεων». Ανέφερε ακόμη ότι τα μέτρα θα μελετηθούν από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Επιτροπές, δηλαδή την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και θα υποβληθούν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είτε είναι μέτρα κατά ατόμων, είτε κατά εταιρειών, είτε κατά κράτους.

Πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί μια σειρά από θέματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Αυτό που έχει σημασία είναι η τροχοδρόμηση της διαδικασίας», σημείωσε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι θα διαφανεί τις επόμενες βδομάδες πώς θα αντιδράσουν οι Επιτροπές.

Ακολούθως σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν «θα παρακολουθούν στενά και θα γίνεται θεώρηση για το ποια πρόοδος έχει επιτευχθεί ή όχι, ή το πόσο οπισθοδρόμησε η χώρα που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις προειδοποιήσεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι “στόχος δεν είναι να επιβληθούμε, στόχος μας είναι να αποκατασταθεί η διεθνής τάξη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε ένα δημιουργικό διάλογο”.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Τουρκία, παρά τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της, κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι προς όφελος της αυτή η προκλητική συμπεριφορά και κυρίως σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είτε αυτό αφορά την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης είτε γενικότερα.

Τέλος, ερωτηθείς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “δεν διαβλέπω θερμό επεισόδιο, διαβλέπω αρνητικές ενέργειες που θα κλιμακώνουν τις απειλές της Τουρκίας για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, αλλά και πάλι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες ακόμα δυσκολίες στα όσα η Τουρκία αντιμετωπίζει σε διεθνές πεδίο ή και εσωτερικά”.

ΚΥΠΕ – Aθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Έδωσα αγώνα για να στηρίξει η Ευρώπη άμεσα την Κύπρο, δήλωσε ο Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ότι σε συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο ίδιος έδωσε αγώνα για άμεση στήριξη της Κύπρου από την Ευρώπη.

«Έδωσα αγώνα για να στηρίξει η Ευρώπη άμεσα την Κύπρο, χθες, όχι μόνο φραστικά», σημείωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «υπάρχουν και θαλάσσια σύνορα για όσους το ξεχνούν», επισημαίνοντας ότι το κόμμα του, εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα ιδρύσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, κατά τα πρότυπα της Γαλλίας και του Ισραήλ. Όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο όργανο θα λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό, θα εντοπίζει κινδύνους για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, θα εισηγείται πολιτικές και θα υποστηρίζει την κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε η Ελλάδα βρίσκεται «σε μια ταραγμένη περιοχή», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι βασικός γνώμονας της εξωτερικής πολιτικής που προτάσσει η Νέα Δημοκρατία είναι η υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας.

Ως προς το οικονομικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης και η κατάργηση της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων. Επιπλέον, ανέδειξε ως κεντρικές θέσεις του κόμματός του τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις εντός διετίας, τη μείωση της φορολογίας των πολιτών, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τη μείωση της ανεργίας κάτω των 500.000 από τους 850.000 ανέργους όπου βρίσκεται σήμερα.

  • Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στον στόχο ανάκτησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, εξαγγέλλοντας μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, έκπτωση για ενεργειακή αναβάθμιση και συμψηφισμό με τιμολόγια στην εφορία, καθώς και τριετή αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.

«Η ΝΔ είχε την ευθύνη να σταθεί δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Στηρίζουμε τον θεσμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι η καλύτερη πολιτική κατά της φτώχειας είναι οι δουλειές και όχι τα επιδόματα, ενώ εξήγγειλε την υλοποίηση προγράμματος ενίσχυσης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους.

Κλείνοντας την παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες ισχυρή εντολή διακυβέρνησης.

«Ανεξάρτητα από παλαιότερες κομματικές επιλογές, καλώ τους Έλληνες να ενωθούμε σε ένα μεγάλο ρεύμα αναγέννησης. Η πατρίδα δεν θέλει νέα πειράματα και χαμένες ευκαιρίες», κατέληξε.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα

Είμαι έτοιμος να στείλω και φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο είπε ο Μακρόν στον Τσίπρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: